11/09/2006 Mediteran Film Festival
Intervju s pobjednicima sedmog festivala
Talijan Alessandro Cassigoli i Izraelka Dalia Castel pobijedili su s filmom “Dobra vremena” koji se bavi izraelsko-palestinskim sukobom i postavljanjem zida u selu Abu Dis.                      

Kako ste se odlučili snimiti ovakav film?

ALESSANDRO: Htjeli smo napraviti film o izraelsko-palestinskom sukobu kroz godinu 2003/2004. Otišli smo tamo i pokušali naći neku zanimljivu priču. Na kraju, sve nam je bilo zbunjujuće i nismo uspjeli dobiti ono što smo tražili. Stoga smo odlučili kako cemo uraditi upravo suprotno. Našli smo malo selo Abu Dis i snimali gotovo svakodnevno tri mjeseca. Stvari su dolazile same od sebe, bilo je magično.

DALIA: Uvijek smo zapravo htjeli obradivati velike političke teme..

ALESSANDRO: Da. čitamo o tim stvarima u novinama, ali ne razumijemo sve. Mislimo da to nije prava istina. Preferiramo više svoju istinu od ljudi koji rade u trgovinama, benzinskim crpkama, itd.

Kako ste se vas dvoje spojili – Izraelka I Talijan?

ALESSANDRO: Dalia je došla u Italiju prije nekoliko godina raditi kao montažer. Upoznao nas je posao, oboje volimo dokumentarce i odlučili smo uložiti novac baš na filmove I tako smo prvi dokumentarac uradili 2002. Išli smo na festivale i odlučili kako ćemo nastaviti raditi dokumentarce u kojima ćemo izražavati sebe.

Imate li novi projekt u planu?

ALESSANDRO: Da. Radimo na novom projektu čija je radnja smještena 60 km od Berlina, u malo selo koje je za vrijeme bivše Istočne Njemačke bilo okruženo ruskim nuklearnim i vojnim postrojenjem. Kad je rat završio sve se promijenilo, a umjesto nuklearnog postrojenja mještani su izgradili lažni tropski otok. To je zapravo prica o promjenama.

Kakvi su Vaši dojmovi o Širokom Brijegu i Festivalu?

ALESSANDRO: Jako nam se svida Hercegovina. Bilo je ovo veliko iznenadenje jer nikada nismo bili ovdje. Tijekom prikazivanja dokumentarca, unatoč tome što je vec puno puta prikazivan diljem svijeta, ovdje smo se osjećali kao dio publike, smijali se.

Što Vam znači nagrada?

DALIA: Osim što je ovih dana bilo iznimno zabavno, ova ce nam vrijedna nagrada biti poticaj da nastavimo raditi naš posao. Uvijek radimo od našeg vlastitog novca jer nemamo još veliku produkciju.

ALESSANDRO: Ovo je zapravo jedan kvalitetan završetak ovog projekta, kao i početak novog.

DALIA: Da, i ovo nam je prva nagrada.

Kako ćete se dogovoriti kod koga će biti Kristalni projektor?

DALIA: Kod mene, naravno. (smijeh)






Copyright © 2000-2024 Mediterranean Film Festival. All rights reserved.