17/08/2012 Mediteran Film Festival
13. Mediteran Film Festival – Predstavljamo potpuni program
Od 20 do. 25. kolovoza u Širokom Brijegu održati ce se 13. po redu Mediteran Film Festival. Biti će to tjedan izvrsnog kratkog, dugometražnog, američkog, filma u nastajanju, igranog i ono glavno dokumentarnog filma, stavljenog pod jedan krov - kino “Borak”. Krenimo redom. Prva dva festivalska dana, obilježit će predprogram naziva “Američki filmski izlog”, u kojem ćemo u suradnji s američkom ambasadom u BiH prikazati 5 dokumentarnih filmova. Rječ je o filmovima koji su nastali u protekle tri godine i koji su pobjeđivali na velikim svjetskim Festivalima. Pored “američkog”, za prve dane izdvojili smo i program “Daleko od kuće”, gdje ćemo premijerno prikazati film “Rock the Quake”. Za istaknuti prvog dana, zbog velikog zanimanja, jeste i ponovno prikazivanje filma s kojim smo prošlu godinu otvorili Festival. Radi se o dokumentarcu Zdenka Jurilja, “3 dana”.

Natjecateljski program je onaj od kojeg rastu zazubice, i njime ćemo započeti treći dan Festivala. Od pristiglih 250 filmova, selektor Damir Čučić, ovogodišnji pobjednik Festivala igranog filma u Puli, odabrao je 23 filma iz deset mediteranskih zemalja. Riječ je o izvrsnim ostvarenjima od kojih su neki već pobrali nagrade na velikim festivalima ali i o fimovima koji će ovom projekcijom doživjeti svoju premijeru. O njihovoj sudbini na 13. MFF-u odlučivati će tročlani žiri: Jovan Marjanović, Zdenko Jurilj i prošlogodišnji pobjednik izraelski novinar i redatelj Doron Tsabari. Žiri u ovom sastavu dodjeljuje MFF projektor Grand Prix – Jack Daniels i drugu nagradu, dok je za treći MFF projektor odgovornost na publici.

Da nam je stalo da svatko pronađe svoj komad Festivala, dokazat ćemo i izborom u programu “Kratki povratak kući”, u kojem ovog puta naglasak stavljamo na glumca, točnije na glumce iz Širokog Brijega. Vinko Kraljević, Goran Bogdan, Petar Leventić i  Slaven Knezović pokazati će vam svoje glumačko umijeće u deset kratkih filmova. Filmovi koje smo izabrali nisu viđeni ni u TV programima niti su dostupni u bilo kakvoj prodaji, njihov život je festivalski i na neki nacin to i jeste njihov kratki povratak kući.
Mediteran Film Festival nije zanemario niti film u nastajanju. U produkciji Kadra, prikazati ćemo “Ring života”, film u izradi, redatelja Zdenka Jurilja. Onima koji ne žele ostati samo promatrači, ponudit ćemo edukativne filmske radionice i predavanja.  Posjetitelji će također moći sudjelovati u filmskim kvizovima, nagradnim igrama, kao i prvoj samostalnoj izložbi slika "Globalna silikonizacija”, Tomislava Zovke.

Svoj filmski kraj ovogodišnji Mediteranski Fest obilježit će projekcijom igranog filma Vlatke Vorkapić “Sonja i Bik”. Predstavljen na ovogodišnjem  festivalu u Puli, film je to koji se već nametnuo kao potencijalni hit te će  pojekcijom u kinu “Borak”doživjeti svoju bh premijeru. Neslužbeni pečat zatvaranja, staviti će posljednja u nizu festivalskih zabava koje su ispred nas. Nastup je to u sklopu JaggerMusic večeri, splitske grupe “Dječaci”.

Kroz ovu filmsku mrežu, ispred nas je svakako tjedan vrijedan pažnje kako redatelja svijeta i regije, filmskih radnika, tako i krajnjih ljubitelja dobrih filmova. Tjedan je to koji već tradicionalno kroz ovu svojevrsnu inventuru pokretne slike donosi ono dobro, ono drugačije i stavlja na jedno mjesto. Mjesto koje morate posjetiti – 13. Mediteran Film Festival.

Dobrodošli
!






Copyright © 2000-2024 Mediterranean Film Festival. All rights reserved.