10/08/2014 Mediteran Film Festival
Predstavljamo žiri 15. MFF-a u kategoriji dugometražnog dokumentarnog filma
Članovi žirija 15. MMF-a u okviru dugometražnog dokumentarnog filma su Antonia Dubravka Carnerud, nezavisna filmska redateljica, producentica, stručna savjetnica i članica Švedske filmske akademije, Manuel Jiménez Núñez nagrađivani španjolski redatelj i Pjer Žalica  bh. redatelj i dekan Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu. Žiri u ovom sastavu proglašava najboljim autora iz kategorije dugometražnog dokumentarnog filma.

Antonia Dubravka Carnerud rođena je u Zagrebu u kojemu je završila Školu primijenjene umjetnosti i započela studije na Akademiji dramskih umjetnosti. Studije je nastavila u Francuskoj, a potom i u Belgiji gdje je diplomirala na tamošnjoj filmskoj akademiji INSAS. Nezavisna je filmska redateljica, producentica, montažerka i stručna savjetnica. Godinama je prisutna u europskoj filmskoj i televizijskoj industriji, prvenstveno u Švedskoj, ali i u Belgiji, Francuskoj i Hrvatskoj. Producirala i režirala desetak srednjemetražnih, dugometražnih i kratkih dokumentarnih i igranih filmova, među ostalim filmove "Bez povratka", "Bili smo mladi - vjerovali da je Jugoslavija jedna", "Dubrovnik - zidine naših prošlosti", "Memento", TV dokumentarac "Zaljubljena u život"...

Manuel Jiménez Núñez je rođen 1973. u Málagi (Španjolska). Godine 2006 je režirao svoj prvi dugometražni dokumentarac 'Izgubljeno selo', koji je premijerno prikazan u službenoj konkurenciji festivala IDFA, dobio prvu nagradu žirija na festivalu Documenta Madrid 2007. Nakon toga je režirao film 'Čovjek od soli', koji je osvojio drugu nagradu žirija na festivalu Documenta Madrid 2009., RTVA nagradu u Alcancesu 2009., prvu nagradu žirija na festivalu Almeira en Corto 2009. Njegov četvrti rad 'Užasni meksički glumac', memorijalni film za 25. godišnjicu Cervantesovog kazališta, je osvojio posebnu nagradu žirija na 40. Huesca međunarodnom filmskom festivalu i prvu nagradu žirija na 44. festivalu Muestra Cinematográfica del Atlántico. Njegov posljednji dokumentarac 'Čarobni projekt' je prikazan na službenom otvaranju 44. festivala Muestra Cinematográfica del Atlántico i osvojio nagradu za najbolji iberoamerički dokumentarac na 41. Huesca međunarodnom filmskom festivalu.

Pjer Žalica rođen je u Sarajevu 1964., a u istom je gradu diplomirao režiju na Akademiji scenskih umjetnosti. Radio je u teatru i na filmu. Početkom devedesetih bio je član filmske grupe SAGA koja je cijelo vrijeme rata snimala dokumentarne filmove, uglavnom posvećene svakodnevnom životu ljudi u opkoljenom Sarajevu. Nakon rata više radi igrane filmove i za televiziju. Scenarist je prvog postratnog bosanskohercegovačkog filma "Savršeni krug". Scenarist je i redatelj igranih filmova"Gori vatra" i" Kod amidže Idriza", nagrađenih s preko 50 međunarodnih nagrada.  U posljednje vrijeme autor je glazbenog dokumentarno-igranog dugometražnog filma "Orkestar", dokumentarnog filma "Rob", a koautor je i tv serije "Lopta". Pisao je više scenarija za film i televiziju. Trenutno vrši funkciju dekana Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu, na kojoj i predaje.








Copyright © 2000-2024 Mediterranean Film Festival. All rights reserved.