07/09/2001 Mediterranean film festival
Druga večer u znaku domaćih autora
Danas je u 17 sati projekcija filma za djecu "Nedaj se Floki" Zorana Tadića privukla one najmlađe. U prepunoj kino dvorani klincima se obratio i redatelj filma Zoran Tadić. Večernji dio programa počeo je filmom domaćih autora Mirele i Ivana Cigića. Riječ je o filmu "Za križem" Polusatni dokumentarac s razlogom je zapažen prošle godine u Vilniusu (Litva) na Međunarodnom festivalu obrazovnog i vjerskog filma, gdje je dobio Srebrnu golubicu, drugu nagradu. Film slojevito govori o najvećoj pučkoj pobožnosti na otoku Hvaru – procesiji s križem, zatim križonošama kao središnjim figurama ovog duhovnog bisera, te istodobno ocrtava političku, društvenu i vjersku povijest otoka, a samim tim i genezu cijele ove priče. U nastavku večeri prikazana su još dva dokumentarca te jedan kratki igrani film. Dokumentarac Damira čučića "Bića sa slika" priča je o hrvatskom branitelju, glazbeniku I kuharu Darku Živkoviću, koji je kao Vukovarac iskusio ratnu patnju i bol nakon gubitka obitelji. Svoj novi život u progonstvu našao je u Murteru, gdje je zasnovao obitelj, no u tom miru novoga života svoj mjesto imaju i njegovi mrtvi, njegova bića sa slika. 

Film "Dodir" Jelena Nazor je intimistički rad složen od slika autoričine intime dopunjene literarnim esejima.Filma "Zauvijek moja" Ljube Lasića, koji je porijeklom iz Širokog Brijega je kratki igrani film. Radnja filma kreće od ribiča koji nađe leš na nasipu. Dolazi policija, ali leša više nema… Pratimo ribiča kroz jedan klaustrofobičan svijet u kojem ništa nije kako se čini na prvi pogled.

Gosti revije su u popodnevnim satima posjetili Likovnu akademiju u Širokom Brijegu i posjetili izložbu diplomanata akademije u Franjevačkoj galeriji.






Copyright © 2000-2024 MFF. All rights reserved.