01/09/2002 Mediterranean film festival
Zoran Tadić - Predgovor
već na specifičnost izbora filmova Hrvatskog filmskog saveza, kojim se predstavlja protekla hrvatska filmska godina. Riječ je o filmovima koji znatno radikalnije od “standardnih”, “normalnih”, propituju koliko stvarnost o kojoj govore, toliko i medij sam. Riječ je o filmovima koji su filmski vrlo osviještena kombinacija dokumentaristike i eksperimenta. Riječ je dakle o vrlo intrigantnim, zanimljivim, nerijetko i potresnim svjedočanstvima, ali, istovremeno, i o do te mjere stiliziranim iskoracima iz uobičajene predodžbe o filmu, da često ostajemo zatečeni, nedefiniranih zaključaka, a u raspoloženju koje se krije negdje između uvažavanja, (ne)prihvaćanja i divljenja.

Ovo se podjednako odnosi na “stare Širokobriježane” Gotovca, Galetu, Čučića, Mustaća kao i na autore koji se prvi put predstavljaju širokobriješkom gledateljstvu: Željka Radivoja, Ivana Faktora, Radu Šešić. No ma kako se izbor filmova čini vrlo ekskluzivnim, on je i reprezentativan. Filmovi iz ovog izbora višestruko su nagrađivani u zemlji i inozemstvu, a upravo za njihovu proizvodnju Hrvatski filmski savez, odnosno njegova producentica Vera Robić-Škarica proglašeni su producentom godine na ovogodišnjim “Danima hrvatskog filma”.

Širikobriješku manifestaciju sretno upotpunjuje i film sniman na ovome terenu, u Hercegovini, “Školske sestre franjevke” u režiji starog suradnika HFS-a, istaknutog filmskog “vuka” Petra Krelje.

“Hrvatski film i video” obilježava i obljetnicu požeške, međunarodne “Hrvatske revije jednominutnih filmova” izborom nagrađenih filmova tijekom svih deset godina postojanja.

Zoran Tadić






Copyright © 2000-2024 MFF. All rights reserved.