05/09/2003 Mediterranean film festival
Šest autora Autorskog studija
Zagrebački Autorski studio – fotografija, film, video djeluje već duže od jednog desetljeća, osnovan je 1992. Filmografija kluba broji već više od 150 filmova, a u radu na njima okušalo se blizu 50 autora. Filmovi Autorskog studija zapaženo su prikazivani i nagrađivani na mnogim amaterskim i drugim festivalima i u Hrvatskoj i u inozemstvu. Aktivnost kluba je raznovrsna: Autorski studio organizira tečajeve, pomaže u edukaciji mladih surađujući s filmskim i video družinama u osnovnim i srednjim školama, održava mnogobrojne tribine i projekcije klasičnih i avangardnih filmova, priređuje klupska prvenstva kao i sučeljavanja s filmovima drugih kinoklubova. Ipak, temeljna je klupska djelatnost rad na filmovima. 

S ponosom možemo reći da naši filmovi, ili barem veći broj naših “boljih” filmova, nose kao svojevrstan zajednički zaštitni znak – stalnu želju za istraživanjem, za propitivanjem kako mogućnosti filma, tako i – unutar toga – vlastitih dosega i kreativnih napora. Iako ne treba podcjenjivati ni dokumentarističke ni igranofilmske pokušaje i domete, sasma je razumljivo da je unutar klupske produkcije najzastupljeniji eksperimentalni, taj propitivalački, radoznali, naglašeno osobni i autorski film. Razumljivo je isto tako i iz istih razloga, da je naš izbor za ovu širokobriješku projekciju sastavljen iz fundusa upravo takvih filmova. Predstavljamo šest autora Autorskog studija. To su Milan Bukovac (1958.), Milan Bunčić (1954.), Damir Čučić (1972.), Zdravko Mustać (1961.), Tomislava Vereš (1960.) i
Vlado Zrnić (1959.). Neki od spomenutih dulje su se zadržali u klubu, neki kraće, neki su i danas stupovi Autorskog stusdija. Svatko od njih, međutim, ostavio je trajan trag ne samo u povijesti Autorskog studija već i u povijesti cjelokupnog hrvatskog “amaterskog” filmskog stvaralaštva.

Zoran Tadić






Copyright © 2000-2024 MFF. All rights reserved.