20/09/2010 Mediteran Film Festival
Najbolji dokumentarci s MFF-a u Dokukinu Croatia
Od 23. do 25. rujna 2010. u Dokukinu Croatia u Zagrebu, tri tjedna nakon završetka 11. Mediteran Film Festivala koji se početkom mjeseca održavao u Širokom Brijegu u Bosni i Hercegovini možete pogledati pobjednike festivala po izboru publike i žirija. 

Na programu su ‘Ciklusi’ hrvatskog redatelja Vladimira Gojuna, apsolutnog pobjednika festivala, dobitnika "Grand prixa - Jack Daniel´s" i 3000 eura novčane nagrade. To je intiman film o redateljevom prijatelju Jošku, koji prolazi kroz šest teških ciklusa kemoterapije. Doks koji slavi život, prikazan je kroz odnos ovog 25-ogodišnjaka prema vlastitoj bolesti. Nakon nagrade za najboljeg debitanta na Danima hrvatskog Filma i međunarodne premijere u konkurenciji Sarajevo Film Festivala ovo je sjajno priznanje hrvatskom dokumentarizmu. Uz Cikluse prikazujemo i španjolski kratki duhoviti dokumentarac ‘Zabilješke o drugome’ Sergia Oksmana, o pokušaju nevjerojatnog broja ljudi koji pokušavaju ličiti na svjetski poznatog pisca Ernesta Hemingwaya

Drugu nagradu festivala odnio je francusko-alžirski film ‘Kina je još uvijek daleko’ Maleka Bensmalija, film o stanovnicima sela u kojemu je počela alžirska revolucija. Kako žive njeni stanovnici danas, više od 50 godina poslije, govori ovaj dvosatni dokumentarni dragulj?

Nagradu publike odnio je nevjerojatan dokumentarac ‘Voljeti Sofiju’ izraelskog redatelja Ohada Itacha koji je svojom kamerom uspio zabilježiti ono što je u dokumentarcu rijetko moguće: život narkomanke i prostitutke Sofije koja se bez ustezanja drogirala pred njim, a za vrijeme seksulanih odnosa s mušterijama, pristala je nositi bežični mikrofon. Redatelj, koji je Sofiju upoznao slučajno, prošao je kroz njezine krize, odnose s roditeljima u kojemu ju je majka čak vodila da kupi dop, sve do odvikavanja i stvorio sjajnu, na dokumentarcu rijetko viđenu, životnu priču.

Na programu je još jedan film koji smo smatrali da trebate vidjeti: ‘Ubiti slona’, španjolsko-palestinskog redateljskog dvojica Alberta Arca i Mohammada Rujailaha, sniman u području Gaze za vrijeme izraelske vojne akcije ‘Lijevano olovo’, koji pokazuje da niti civilni ciljevi, niti džamije niti bolnica nisu sveti. Snimke bez komentara prate medicinsko osoblje, koja se pod kišom metaka i dalje pokušava skrbiti za ranjenike.

Program Mediteran Film Festivala na kojemu je u konkurenciji prikazan 21 film, izabrao je hrvatski redatelj i montažer Damir Čučić, a izbor filmova za Dokukino pomogao je direktor festivala Tomislav Topić.

Pobjednike festivala odlučio je ženski žiri u sastavu Ibtisam Salh Mara’ana redateljica iz Izraela, pobjednica prošlogodišnjeg MFF-a s filmom ‘Lady Kul El Arab’ koji smo također mogli gledati u Dokukinu, Elma Tataragić, selektorica Sarajevo Film Festivala i Rada Šešić, redateljica i suradnica brojnih filmskih festivala u svijetu kao što su IDFA, Rotterdam FF, Kerala FF, DokuArt


Raspored projekcija Dokukina Croatia - 23.- 25. rujna, 2010 (Katančićeva 3, Zagreb)


23.09., četvrtak / 19.00 h / 11. Mediteran Film Festival

KINA JE JOŠ UVIJEK DALEKO, Malek Bensmail, Francuska / Alžir, 120’, (2. nagrada 11. MFF-a)

21.00 h / 11. Mediteran Film Festival
UBITI SLONA, Alberto Arce, Mohammad Rujailah, Španjolska / Palestina, 113’


24.09., petak / 19.00 h / 11. Mediteran Film Festival 

CIKLUSI, Vladimir Gojun, Hrvatska, 52’ (Grand Prix - Jack Daniel's 11. MFF-a)

ZABILJEŠKE O DRUGOME, Sergio Oksman, Španjolska, 13’

21.00 h / 11. Mediteran Film Festival
VOLJETI SOFIJU, Ohad Itach, Izrael, 72’, (Nagrada publike 11. MFF-a)


25.09., subota / 19.00 h 

BANANE!*, Frederik Gertten, Švedska/Danska, 83’

21.00 h / 11. Mediteran Film Festival
VOLJETI SOFIJU, Ohad Itach, Izrael, 72’, (Nagrada publike 11. MFF-a)

Detalji i rezervacije na www.dokukino.net 

 







Copyright © 2000-2024 Mediterranean Film Festival. All rights reserved.