Festival koji razvija kulturni turizam
O festivalu
Mediteran Film Festival u Širokom Brijegu krasi jedinstvena atmosfera – mješavina opuštenosti, turizma, zabave, ritma i filmova. Festival je stoga zakratko postao ljubimcem filmskih radnika i publike. Onaj tko jednom osjeti miris Mediterana u ovome filmskom gradiću, uvijek mu se vraća. Atmosfera ispred kinodvorane u kojoj se održavaju projekcije je uvijek vrlo zanimljiva, a nakon projekcija pleše se po cijele noći uz ritmove urbane glazbe. Festival je pokretač novih odnosa u svijetu kulture, na njemu nema elitizma, VIP loža i privilegija. U proteklim godinama uspjeli smo stvoriti ambijent u kojemu se nitko ne osjeća stranim, manje vrijednim ili manje pozvanim biti dijelom ovog događaja.


MFF je i najstariji festival dokumentarnog filma u regiji obzirom da se na njemu natječu isključivo dokumentarni filmovi, a i veći dio popratnog programa baziran je na dokumentarcima. Jedan je od rijetkih festivala koji novčano nagrađuje pobjednike festivala te im na taj način pomaže u ostvarivanju novih filmskih projekata. U sklopu samoga MFF-a organizira se i škola Filmske kulture s relevantnim predavačima. Svake godine u MFF radionici nastane i kratki dokumentarni film koji prikažemo na zatvaranju festivala.

Pored filmskih projekcija na MFF-u se nude i brojni drugi programi. Prije svega turistički, čime se razvija nova, nepostojeća grana u Hercegovini - kulturni turizam. U sklopu turističkog dijela programa organiziraju se obilasci najzanimljivijih mjesta u Hercegovini koja mogu poslužiti kao lokacije za snimanje filmova.

Organiziraju se i posjeti najznačajnijim turističkim potencijalima Hercegovine (Međugorje i Mostar), upoznajemo goste festivala s izvanrednim arheološkim lokacijama, te ih upoznajemo s potencijalima etno turizma. U suradnji s Turističkom zajednicom organiziramo upoznavanje s hercegovačkom gastronomijom - izvanrednom kuhinjom koja je zadržala iskonski okus i nije podlegla modernim kulinarskim novitetima, a koja spada u vrlo zdravu prehranu.

Mediteran Film Festival traje šest dana dana, a svi naši gosti, iz kojeg god dijela Mediterana došli, poželjet će ponovo vratiti se ovdje.


Copyright © 2000-2023 MFF. All rights reserved.