Gradić s okusom filma i Mediterana
O gradu
Široki Brijeg je gradić na jugu Bosne i Hercegovine, u blizini jadranske obale. Nalazi se 20 kilometara zapadno od Mostara i 30 km sjeverozapadno od Međugorja. Krasi ga mediteranska klima - vrlo topla ljeta i zime bez snijega. Kraj je poznat po sočnim smokvama, slatkom grožđu i vrhunskom duhanu. U okolnim selima još je dosta magaraca, domaće životinje specifične za Mediteran. U brdskim područjima proizvodi se originalan sir iz mijeha. Područje Širokog Brijega bogato je boksitnom rudačom. S okolicom Široki Brijeg ima 30 tisuća stanovnika, a u samome gradiću živi ih 10 tisuća. Političko je središte Zapadnohercegovačke županije. Gotovo 99 posto stanovništva su Hrvati, katolici. Danas je jedna od najrazvijenijih općina u BiH. Posebno su razvijene mesna i aluminijska industrija, te trgovina.

U posljednjih 20 godina u ovom se gradiću snažno razvio sport. Izgrađen je stadion koji zadovoljava UEFA-ine kriterije za međunarodna natjecanja. Lokalni nogometni klub se redovito natječe u pretkolima Europske nogometne lige. Tu je i prelijepa košarkaška dvorana u kojoj kao domaćin igra košarkaški klub Široki i natječe se u jakoj regionalnoj NLB ligi. Košarkaški klub Široki višestruki prvak Bosne i Hercegovine i najtrofejniji košarkaški klub u državi.U ovom je gradiću danas jedna od triju likovnih akademija u zemlji, te jedinstvena Franjevačka galerija s vrlo bogatim fundusom. Povijest ovoga grada zabilježila je život iz daleke prošlosti. Kameni ostaci Zvonigrada svjedoče o ilirskim naseljima, ostaci Gradine o rimskim, a temelj bazilike s krstionicom u selu Mokro o starim kršćanima iz petoga stoljeća. Vjerojatno se na području Širokog Brijega nalazio grad Mokriskik o kojemu je, sredinom 10. stoljeća, pisao bizantski car Konstatnin Porfirogenet.

U bližoj prošlosti bilježimo nesvakidašnji događaj iz proljeća 1991. U BiH se tada nazirao početak rata. Kolona s više od 100 tenkova bivše Jugoslavenske narodne armije zaputila se iz Mostara prema Hrvatskoj, u kojoj je tada već bjesnio rat. Namjeravali su prijeći preko područja općine Široki Brijeg. No tenkove su, na granici općine, zaustavili nenaoružani stanovnici Širokog Brijega i tamo ih zadržali puna tri dana!

Prva filmska predstava u Širokom Brijegu održana je 24. travnja 1931. u gimnazijskoj zgradi. Prikazan je dokumentarni film «Spas male Zorice» što ga je izdao Dom narodnog zdravlja u Zagrebu. Projekcija je popraćena predavanjem učenicima gimnazije. Godine 1948. dovršena je izgradnja Doma kulture u sklopu kojega je otvoreno i kino Napredak. Godine 1963. Dom kulture je predan Narodnom sveučilištu, a kino Napredak je preimenovano u kino Borak. Moglo je primiti 300 posjetitelja, a godišnje se u njemu prikazivalo 100 -110 filmskih predstava.

Kino je 1990. zatvoreno zbog dotrajalosti dvorane, a nakon ponovnog preuređenja otvoreno je u kolovozu 1999. projekcijom filma «Ronin». U ovom kinu odvija se i većina programa Mediteran Film Festivala.


Copyright © 2000-2024 Mediterranean Film Festival. All rights reserved.