27/08/2011 Mediteran Film Festival
Nagrade i zatvaranje festivala
Najboljim filmom na 12. MFF-u proglašen je Izraelski dokumentarac «Revolucija 101» redatelja Dorona Tsabarija. Pobjednik dobiva Kristalni projektor Grand Prix – Jack Daniel's i novčanu nagradu od 3000 eura. Obrazloženje žirija: Film «Revolucija 101» fantastično oslikava borbu pojedinca protiv korumpiranog sistema. Ovaj film ohrabruje sve one koji vjeruju da je borba za ostvarenje plemenitih ciljeva moguća.

Tročlani žiri je ove godine odlučio da drugu nagradu dodjeli za dva filma. Drugu nagradu dijele hrvatski film «Pustara» Ivana Faktora i film «Selo bez žena» Bosanskohercegovačkog redatelja Srđana Šarenca. Ivan Faktor dobiva Kristalni projektor MFF-a i novčanu nagradu od 500 eura. Obrazloženje žirija: Film «Pustara» je sjajan primjer filma atmosfere napravljenog sredstvima koji se najviše približavaju idealu čistog dokumentarca.

Srđan Šarenac dobiva novčanu nagradu od 500 eura. Obrazloženje žirija: Pored kompleksnog prikaza života na selu danas, film «Selo bez žena» je klasičan primjer odlične režije u dokumentarnom filmu koji nam omogućava potpuno identificiranje s likovima i njihovim problemima.

Nagradu publike odnio je film Hrvatskog redatelja Roberta Zubera «Mila traži Senidu». U tijesnoj borbi s filmovima «Ratni Reporter» (4,31) i «Selo bez žena» (4,33) film «Mila traži Senidu» dobio je najveću ocjenu 4,41 i tako osvojio Kristalni projektor i novčanu nagradu od 1.000 eura.

Festival je zatvoren filmom «Soundtrack za Revoluciju», a kao gost zatvaranja festivala nazočan je bio i Federalni ministar kulture i sporta Salmir Kaplan. Također su i danas prikazani filmovi iz natjecateljskog programa a ekipa festivala se nakon TBF-a i Jaeger music nighta u popodnevnim satima odmarala u Marića gaju. Cijeli izlet je organiziran u sklopu kulturnog turizma kojeg promovira MFF. Posljedni sati 12. MFF-a događali su se na partiju kod Paje uz tribute ZZ TOP band LA Grange i odličnu grupu Pešes. Vidimo se na 13. MFF-u.







Copyright © 2000-2024 Mediterranean Film Festival. All rights reserved.