03/04/2012 Mediteran Film Festival
Retrospektiva MFF-a u Slavonskom Brodu
Mediteran Film Festival je od 30. ožujka do 1. travnja doživio svoju drugu retrospektivu u Slavonskom Brodu. Retrospektiva se održavala u sklopu „Festivala Novih“ ( Prvog filmskog festivala novih država). Retrospektivu je otvorila kratka “Beskrajna ludorija” Davida Munoza iz Španjolske. Film govori o nerješivoj recesiji i krizi u svijetu te o beskrajnoj borbi za preživljavanjem. Uslijedio je film domaćih autora “SBROCK50” koji govori o 50 godina rock'n rolla u Slavonskom Brodu. Prvu večer zatvorio je film “Selo bez žena” bosanskohercegovačkog redatelja Srđana Šarenca. Film govori o kompleksnosti života na selu te je zbog klasičnog primjera odlične režije koja nam omogućava potpuno identificiranje s likovima i njihovim problemima osvojio drugu nagradu na lanjskom MFF-u. Drugi dan Retrospektive otvorio je kratki animirani film “Zelenkapica” Vladimira Mikulića. Priča je to o vječnoj borbi dobra i zla koja se događa u BiH, za koju je netko rekao: Tamo gdje prestaje realnost, počinje BiH.

Uslijedio je film španjolskog redatelja Joa Graella “Odeon: Vrijeme je stalo” koji govori o kinu Odeon koje je možda jedino mjesto na svijetu gdje je svaka predstava jedinstvena. Zatim je prikazan prošlogodišnji pobjednik Mediteran Film Festivala, izraelski dokumentarac redatelja Dorana Tsabaria “Revolucija 101”. Ovaj film odlično oslikava borbu pojedinca protiv korumpiranog sistema i ohrabruje sve one koji vjeruju da je borba za ostvarenje plemenitih ciljeva moguća. Pored Retrospektive MFF-a, prikazan je i kratki film “Ante” u realizaciji Zajednice tehničke kulture grada Slavonskog Broda, te film “Čovjek u kavezu” koji govori o čovjeku zatvorenom već punih osam godina u kavezu. Redatelj filma je Ramadan Mucolli s Kosova. Ljubitelji spačeka mogli su uživati u filmu “Mjera za udaljenost je lutanje” redatelja Denisa Čugure i Silvija Stilinovića. Gospođi Ferdani Cerkezi u ratu su nestali četvorica sinova i muž. Njezina sudbina i nada da će ih opet vidjeti žive prikazana je u kosovskom filmu “Ikona suza” redatelja Ilira Kabashia. Prikazan je i film “Generacija Kunduz” redatelja Martina Gernera. Film govori o bijedi i siromaštvu, te opasnosti svakodnevnog života.

Čast zatvaranja Retrospektive pripala je dokumentarcu “3 dana” redatelja Zdenka Jurilja iz Širokog Brijega. Film prikazuje događaje od 7., 8. i 9. svibnja 1991. godine kada je u Pologu između Mostara i Širokog Brijega narod zaustavio kolonu od stotinu tenkova JNA.  Ekipa SBFILMA, inače domaćina i organizatora retrospektive MFF-a, pripremila je svojim gostima i odličan spoj kulena, fiš paprikaša, letenja jedrilicom, pucnjave na igrlištu paintballa... A gosti iz Širokog Brijega su pripremili Hercegovačku večer s pršutom i livanjskim sirom.

Bilo je zabavno i filmski uzbudljivo, što se vidi i iz galerije fotografija.






Copyright © 2000-2024 Mediterranean Film Festival. All rights reserved.