13/08/2012 Mediteran Film Festival
U sklopu 13. MFF-a : “Globalna silikonizacija” - izložba slika Tomislava Zovke
Prvi dan ovogodišnjeg Mediteran Film Festivala, pored zanimljivih filmskih projekcija, obilježit će i otvaranje izložbe slika širokobriježanina Tomislava Zovke. Izložba nosi naziv “Globalna silikonizacija” i to je prvo samostalno predstavljanje ovog mladog umjetnika koji je diplomirao slikarstvo na Akademiji u Širokom Brijegu, zasad poznatijeg po angažmanu u bendu Berette. 
- O čemu se radi?Što se tiče same izložbe, kao mladi slikar na početku karijere, imam potrebu prezentirati i podjeliti s ljudima svoje slike, a one u biti predstavljaju moje viđenje današnje globalne situacije. Tu prije svega mislim na problem egzistencije kako materijalne tako i duhovne. Slike su u biti apstraktne i ne baš jednostavne za interpretirati.- Što označava “Globalna silikonizacija”?Silikonizacija kao termin u mom slučaju oznčava sve ono umjetno, sve ono neprirodno u današnjem svijetu što udaljava čovjeka samog od sebe i od istinskih vrijednosti na koje zaboravljamo i koje ostaju zanemarene i sputane u okvirima tehnologijskih dostignuća i prebrzog ritma života.Ukratko toliko o tome, a više informacija i pojašnjenja ćete moći pročitati u predgovoru u katalogu s izložbe.
- Odkud ideja za postav izložbe u sklopu Festivala? Ideja za postav izložbe u sklopu festivala je došla sasvim slučajno. Razmišljajući gdje bi priredio prvu izložbu došao sam na tu ideju prvenstveno zbog publike koja tu dolazi, smatrajući da je podobna da prihvati i djela likovne umjetnosti a za koje je sve teže naći kvalitetnu publiku. Osim toga u pauzama između filmova mogu ubiti vrijeme :)
- Jel radovi nose neku poveznicu s filmom? Radovi nisu izravno povezani s filmom, al smatram da su te dvije umjetnosti jako povezane i slične. Svaka slika je jedan kadar, samo zaustavljen u vremenu, za razliku od kadrova filma koji su u pokretu i mjenjaju se. Dakle svaki slikarski ciklus je u biti dokumentarac o samom autoru, samo zaustavljen u određenim kadrovima u određenim trenutcima.






Copyright © 2000-2024 Mediterranean Film Festival. All rights reserved.