17/08/2013 Mediteran Film Festival
Ilaria Ragnoni: Odajemo počast Felliniju na Festivalu kojem je inovacija ključna riječ
Pored službenog natjecateljskog djela 14. Mediteran Film Festival će u suradnji s talijanskim veleposlanstvom u BiH, povodom 20. godišnjice smrti jednog od najutjecajnijih redatelja XX. stoljeća, predstavit retrospektivu velikog Federica Fellinia. Više o suradnji i samoj ideji postave filmova kojima je prvi superstar redatelj stekao status značajnog i nezaobilaznog autora rekla nam je Ilaria Ragnoni, drugi sekretar Veleposlanstva Italije.

-    Umjetnički pečat Federica Fellinija je poznat i cijenjen širom svijeta. Prije dvadeset godina, 31. listopada 1993., Fellini nas je napustio.  Ipak, njegov rad je još uvijek jak utjecaj na mlade filmaše te i dalje pogađa publiku vizionarstvom i snovima mode kojima nastoji prikazati složenost ljudskog života i odnosa. Ova retrospektiva je odavanje počasti redatelju, a predstaviti ga u okviru MFF –a, Festivala na kojem je inovacija ključna riječ - najbolji je način da se istakne vitalnost njegove baštine.

Imat ćemo priliku vidjeti sedam filmova velikog redatelja, jeste li imali neku sličnu suradnju u našoj zemlji ranije i koliko je jaka veza između talijanskog veleposlanstva i umjetničke scene BiH?
-    Jako smo angažirani u promicanju talijanske kinematografije u inozemstvu, tako da ovo što radimo u BiH s te strane nije iznimka. Talijanski filmovi, od velikih talijanskih redatelja i 'remek-djela’,  do nekih najnovijih komedija su relevantan dio kulturnog programa koji promovira talijansko veleposlanstvo projekcijama u nekoliko gradova BiH svake godine. Obzirom na Fellinija i inicijativu povodom 20. godišnjice njegove smrti planiramo ovu retrospektivu održati i u drugim zemljama, u suradnji s talijanskim ministarstvom vanjskih poslova. Također, smatram da je od temeljne važnosti suradnja s lokalnim umjetnicima i partnerima. Umjetničke scene i zajednice u BiH su sad već tradicionalno žive i međunarodno povezane: I to je jasan primjer umjetnosti kao potencijala koji potiče integraciju i dijalog te prevladava bilo kakve barijere.

Kroz 14 godina Mediteranskog Festivala imali smo priliku vidjeti dosta dobrih dokumentaraca iz talijanske kinematografije.  Koliko ste upoznati s filmskom scenom Italije i koji su dojmovi iz te perspektive o našem Festivalu?
-    Talijanska mlada umjetnička scena postala je dinamična i ima dosta velik rast  u posljednjih nekoliko godina. Mnogi Talijani su sudjelovali na prethodnim izdanjima MFF-a i ja sam s velikim zadovoljstvom  primila informaciju kako su i ove godine dva talijanska dokumentarna filma ušla u uži izbor za završno natjecanje. S druge strane dojam je kako je MFF zasigurno atraktivna regionalna pozornica za dokumentarne i kratke filmove i jedan od najvažnijih filmskih festivala u BiH i izvan nje.

Dolazite na 14. MFF?
-    Naravno. Ovu godinu i ja sam tu. Dolazim u Široki Brijeg kako bi gledala odlične  filmove i uživala u odličnoj atmosferi.







Copyright © 2000-2024 Mediterranean Film Festival. All rights reserved.