26/11/2013 Mediteran Film Festival
‘Pacijent’ na Danima bh. filma u Zagrebu
Dokumentarni film ‘Pacijent’ redatelja Zdenka Jurilja biti će prikazan na "Danima bosanskohercegovačkog filma u Zagrebu", koji se tradicionalno organiziraju već šestu godinu zaredom. Manifestaciju je u zagrebačkom kinu Europa 25. studenog otvorio nagrađivani film "Epizoda u životu berača željeza" Danisa Tanovića, nakon kojeg će se svaku večer predstavit po dva filma na besplatnim projekcijama. Izbornik festivala Đelo Hadžiselimović odabrao je dvanaest filmskih ostvarenja, od čega je deset premijernih.

Među dokumentarcima koji će doživjeti svoju hrvatsku premijeru našao se i ‘Pacijent’, u produkciji Tomislava Bubala iz širokobriješke produkcijske kuće Kadar.Film je narativna dokumentarna priča o stanju pacijenta prije, za vrijeme i nakon operacije srca. Riječ je o filmu atmosfere koji prikazuje stanje u kojem se može naći svaki čovjek. Pacijent je film nadahnut Kantovom mišlju: "Što mogu znati? Što moram raditi? Čemu se mogu nadati? Što je čovjek?"

Pored spomenutih, prikazat će se i igrani filmovi "Adria Blues" Miroslava Mandića, "Ja sam iz krajine, zemlje kestena" Jasmina Durakovića te dokumentarci "U potrazi za porodicom" Chrisa Leslieja i Oggi Tomic te "Rob" Pjera Žalice i "Planet Sarajevo" Šahina Šišića.

Na programu, koji će trajati do 30. studenog, su i "S mamom" Faruka Lončarevića, "Halimin put" Arsena Antona Ostojića i "Za one koji ne mogu da govore" Jasmile Žbanić. Zanimanje publike mogli bi privući i restauirani, digitalizirani klasik "Valter brani Sarajevo" Hajrudina Krvavcau te dokumentarac "Mirza Delibašić - legenda" Miroslava Benkovića.







Copyright © 2000-2024 Mediterranean Film Festival. All rights reserved.