05/05/2014 Mediteran Film Festival
Dokumentarni film “3 dana” na BHRT-u
Bh radio televizija u utorak 6. svibnja s početkom u 20 sati i 35 minuta emitirat će dokumentarni  film redatelja Zdenka Jurilja, pod nazivom "3 Dana". Film koji je nastao u produkciji širokobriješke kuće Kadar, tematizira blokadu tenkovske kolone JNA u mjestu Polog na pola puta između Mostara i Širokog Brijega, koja je trajala od 7. do 9. svibnja 1991. godine.

U filmu sudjeluju generali, pukovnici bivše JNA, politički dužnosnici SFRJ i svjedoci tih dramatičnih događanja, od kojih neki po prvi puta iznose svoja svjedočanstva i dosad nepoznate pojedinosti o danima kada se odlučivalo o sudbini Hrvatske.Svoje priče prepune emocija ispričat će i obični građani, svećenici i policajci koji su sudjelovali u blokadi te prikazati svu težinu i političku pozadinu situacije koja je tada vladala te prethodila agresiji.


Vidjet ćemo i kako su se donosile odluke u tadašnjim centrima moći te kako se odlučivalo o ratu i miru. Isto tako, doznat ćemo i kako se razvijao sukob unutar tada moćne JNA te kako ju je uzdrmala izuzetna hrabrost običnih građana koji su bili spremni ostaviti svoje živote pod tenkovskim gusjenicama.
Kroz igrane scene, autentične kadrove, izjave, radijska i novinska izvješća, film ‘3 Dana’ prikazuje kaos, neizvjesnost i strahovanja koja su među sudionicima s jedne i druge strane barikada uoči početka raspada Jugoslavije dominirala.








Copyright © 2000-2024 Mediterranean Film Festival. All rights reserved.