25/08/2014 Mediteran Film Festival
Predstavljamo potpuni program 15. Mediteran Film Festivala
Od 27. do 30. kolovoza u Širokom Brijegu biti će održan 15. Mediteran Film Festival – jedan od najznačajnijih filmskih događaja u BiH i regiji. I ovu godinu uz snažan dokumentarni program, na kojem je i naglasak Mediteran Film Festivala, pripremili smo i velika filmska ostvarenja za ljubitelje domaće produkcije, filmove iz regije, tu su i velika imena nagrađena Oscarom, svjetske premijere, kao i  program glazbenog dokumentarnog filma, što je na neki način naša filmska pjesma posvećena za ovih 15 godina iza nas.

Krenimo redom. U srijedu 27. kolovoza  u programu van konkurencije prikazujemo 'Filmove domaćih autora', dokumentarce  'Znatiželju' Stjepana Skoke i 'Bolnicu Inkognito' Zdenka Jurilja, koji nam iznova dokazuju da naša mala filmska sredina ne miruje. Svečano otvaranje 15. MFF pripalo je svjetskoj premijeri dokumentarnog filma 'Izgubljeno dugme', redatelja Renata Tonkovića, Marija Vukadina i Roberta Bubala. Film je to koji uz ovu našu festivalsku, slavi i jednu drugu obljetnicu, 40 godina od nastanka kultnog rock benda 'Bijelo dugme'.

U kasnijim projekcijama, prvog festivalskog dana krećemo i s programom u konkurenciji – dokumentarnim filmovima iz zemalja Mediterana. Od pristiglih 300 filmova, selektor  festivala  Damir Čučić izabrao je 22 filmska  ostvarenja, po 11 filmova u kategoriji kratkometražnog – do 30 minuta i dugometražnog – iznad 30 minuta.

Ono što ovom Festivalu daje slavljeničku notu jesu i glazbeni dokumentarci koje ćemo prikazati u suradnji s DORF-om,  jedinstvenim regionalnim festivalom glazbenog  dokumentarnog filma iz grada prijatelja - Vinkovaca.

U programu posebnih projekcija MFF predstavlja kratki dokumentarac 'Autofokus', Borisa Poljaka te igrani film Kristijana Milića 'Broj 55', nagrađivanu ratnu dramu utemeljenu na istinitim događajima u kojoj glavne uloge igraju Goran Bogdan, Marko Cindrić, Slaven Knezović...

O najboljima odlučuje međunarodni žiri u dvije kategorije – za odabir najboljeg dugometražnog filma i najboljeg kratkog filma. Pored šesteročlanog žirija, koji će 30. kolovoza u dvorani kina Borak izabrati pobjednike 15. Mediteran Film Festivala i dodijeliti Grand prix  MFF projektor i  drugu nagradu MFF projektor, tradicionalno treću nagradu glasanjem dodjeljuje publika.
Sami kraj Festivala, obilježit ćemo ponovno jednim glazbenim ostvarenjem - film zatvaranja 15. Mediteran Film Festivala biti će Oscarom nagrađeni dokumentarac – ''Potraga za Sugarmanom''.

Neizostavni dio Mediteranskog  festivala, uz opuštenu atmosferu i dobru zabavu, jesu i filmski kvizovi, radionice, nagrade i partiji koji čine ovaj Festival nezaobilaznim kulturnim odredištem regionalne scene. Dobrodošli na 15 MFF!









Copyright © 2000-2024 Mediterranean Film Festival. All rights reserved.