Vijesti

31/08/2014 Mediteran Film Festival
Grand Prix 15. Mediteran Film Festivala filmu 'O umijeću ratovanja'
Večeras je u prepunom kinu Borak dodjelom MFF projektora završen 15. Mediteran Film Festival.Grand prix 15. MFF-a otišao je u ruke redateljskog para Silvije Luzi i Luce Bellina za film u dugometražnoj kategoriji "O umijeću ratovanja". Najboljim u kategoriji kratkometražnog dokumentarca proglašen je film španjolske redateljice Rosere Corella 'Zatočenici Kanuna', dok je nagradu publike osvojio film izraelskog redatelja Bernarda Dicheka ''Kalusz koji sam mislio da poznajem''.

U dugometražnoj kategoriji, žiri u sastavu Antonia Dubravka Carnerud, Manuel Jimenez Nunez i Pjer Žalica za Grand Prix 15 MFF-a izabrali su talijanski film ‘O umijeću ratovanja’  uz obrazloženje kako ''u ovom 70 minutnom dokumentarnom filmu globalno aktualan sadržaj koji predstavlja stvarnost za mnoge europske radnike i njihove obitelji, opisan je na način koji nudi identifikaciju i mogućnost angažmana. Kroz vrlo originalan vizualni pristup autori potiču našu socijalnu osvještenost i daju nam vjeru da je pobjeda Davida nad Golijatom još uvijek moguća’’.

Specijalno priznanje 15. MFF-a u dugometražnoj konkurenciji pripalo je izraelskom filmu ‘’Prije revolucije’’, redatelja Dana Shadura zbog toga što, kako su istaknuli članovi žirija, ''autor nudi osobno ali ne i privatno istraživanje povijesti jedne obitelji kroz koje nam se otkrivaju nepoznate činjenice o izraelsko - iranskim odnosima prije revolucije. Duboko dirljiva priča postavlja univerzalna pitanja morala i etike s kojima smo konfrontirani u vremenima političkih promjena’’.

U kratkometražnoj kategoriji žiri u sastavu Jurinko Rajič, Tyler Gunderson i Marijo Vukadin jednoglasno je donio odluku i najboljim proglasio dokumentarac španjolse redateljice Rosera Corelle, ‘’Zatočenici Kanuna’’, uz obrazloženje da ''zbog specifične priče vezane za albanski narod te izuzetnog likovnog dočaravanja samog ambijenta film snažno prikazuje običaj o kojem se nerado govori a još uvijek postoji.''

Specijalno  priznanje u kratkometražnoj konkurenciji odlazi u ruke hrvatskom filmu ''Tamo gdje živi Nada'', Darija Bukovskog za koji su članovi žirija rekli kako su '' vidjeli svakodnevnu priči iz života starih ljudi o kojoj  se nerado govori''.  Žiri je odlučio dati specijalno priznanje filmu i redatelju zbog hrabrosti da intimističku priču podjeli sa svima nama''.

U kratkometražnoj konkurenciji, žiri u ovom sastavu odlučio se dodijeliti još jedno Specijalno priznanje egipatskom filmu "Om Amira" redatelja Najia Ismaila, zbog kako su istaknuli '' snage filma koja je u ovoj obiteljskoj drami odlično filmski ispričana te na dubok način progovara o svakodnevnoj borbi za život''.

Uz svečani dio dodjele MFF projektora i proglašenja pobjednika posljednju večer Mediteran Film Festivala obilježila je i projekcija kratkog fima 'Žuta boja' nastalog na MFF radionicama kao i prikazivanje Oscarom nagrađenog glazbenog dokumentarca 'Potraga za Sugar Manom'.

Ovogodišnji, 15. Mediteran Film Festival, održan je uz financijsku potporu Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske.Copyright © 2000-2019 MFF. All rights reserved. This site is designed and powered by GCR production.