09/08/2017 Mediteran Film Festival
Predstavljamo žiri u dugometražnoj konkurenciji
O najboljem filmu u dugometražnoj konkurenciji 18. Mediteran Film Festivala odlučivat će Vlatka Vorkapić, Jorge Tur Moltó i Ademir Kenović. 

ADEMIR KENOVIĆ je bosanskohercegovački redatelj i producent, rođen u Sarajevu 1950. godine. Studirao je na Univerzitetu u Sarajevu, gdje je i diplomirao 1974. godine. Studirao je film, englesku književnost i umjetnost na Dennsion sveučilištu u Ohio. Godine 1989. postavljen je za profesora na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu. Njegov prvi film ''Ovo malo duše'' imao je premijeru 1986. na La Quinzaine de Realisateurs, Cannes Film Festival. Drugi film ''Kuduz'' dobio je tri nominacije Felix-a, i specijalno priznanje žirija za kreativni duh novih filmova koji dolaze iz Sarajeva.
Kenović je tijekom ratnih godina snimio preko 50 dokumentarnih filmova, sarajevski vizualni dnevnik, te seriju dokumentarnih zapisa ''Ulica pod opsadom''. Njegovi igrani i dokumentarni filmovi su prikazani i osvojili brojne nagrade na mnogim svjetskim festivalima, kao što su filmski festival u Cannesu, Locarno film festival, Rotterdam, Tokio, New York i mnogi drugi.

JORGE TUR MOLTÓ je dokumentarist koji radi i kao glavni koordinator i kao profesor na magistarskom studiju ''Teorija i praksa stvaranja kreativnog dokumentarnog filma'' na Samostalnom sveučilištu Barcelona. Počeo je kao student tog magisterija nakon što je diplomirao psihologiju na Sveučilištu u Valenciji. Režirao je filmove kao što su ''Da sam ja ti'', ''Iskopao bih Cicatriz'', ''Ruski dnevnik'', ''Vrijeme je za protresti stablo jabuke'', ''Castillo – radionica vijesti'' i ''Posljednja izvedba'' koji je prikazan 2007. na MFF-u. 
Jorge Tur je osvajao nacionalne i međunarodne nagrade na festivalima Vila do Conde, Dei Popoli, Sitges, Cinespaña i Documenta Madrid. Filmovi su mu prikazani na festivalima Bafici, Doclisboa, Visions Du Réel, i mnogim drugima. Njegov posljednji film ''Pričaj mi o Sanchicorroti'' je uključen u retrospektivu Posljednji smijeh: alternativna povijest španjolske komedije, koja je održana u Lincoln centru u New Yorku. Njegov slijedeći film se zove ''Ako je hitac dobar, zašto radimo još jedan?''.

VLATKA VORKAPIĆ piše i režira na filmu, televiziji i u kazalištu. Diplomirala je TV i filmsku režiju na Akademiji dramske umjetnosti te komparativnu književnost i češki jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Dobitnica je nagrade Marin Držić za kazališnu dramu ''Judith French''. Scenaristica je i redateljica niza igranih, dokumentarnih i dokumentarno-igranih serija (''Kad zvoni?'', ''Pučka intima'', ''Pričopričalica'', ''Sin noći, brat sna'', ''Vjerovanja''...). 
Autorica je tridesetak dokumentarnih filmova (''Super snaga čudnih ljudi'', ''Anine pjesme'', ''Gabriel'' ...), tri kratkometražna igrana filma (''Vozačka dozvola'', ''Rastreseno gledanje kroz prozor'', ''Na Tri kralja'') i dugometražnog igranog filma ''Sonja i bik'' koji je bio kino-hit 2012. godine, kada je na Pulskom filmskom festivalu nagrađen Zlatnom arenom za scenarij. 







Copyright © 2000-2024 Mediterranean Film Festival. All rights reserved.