11/08/2017 Mediteran Film Festival
Domaći autori na Mediteran Film Festivalu
Osim natjecateljskog programa u dugometražnoj i kratkometražnoj selekciji ovogodišnjeg festivala, publici će se predstaviti i domaći autori sa svojim dokumentarnim filmovima. 

Publika će tako moći pogledati filmove 'Bijeli put', 'Dom' i '23 grama', koje je radila ekipa okupljena oko produkcije Kadar te film 'Oteto djetinjstvo' redatelja i scenarista Pavla Crnjca.


BIJELI PUT 
redatelj: Zdenko Jurilj
scenarist: Zdenko Jurilj
snimatelj: Antoni Ćorić
montaža: Tomislav Topić
producent: Tomislav Bubalo
zemlja: BiH 
godina: 2016.
trajanje: 80 min.

Krajem 1993. zbog žestokih ratnih sukoba Armije BiH i HVO-a u potpunom okruženju ostalo je oko 80.000 stanovnika srednje Bosne. Počeli su umirati od gladi, bolesti... Nakon 12 dana puta preko vatrenih linija konvoj od 90-ak kamiona stigao je u Novu Bilu. U organizaciji najveće humanitarne akcije poslije Drugog svjetskog rata sudjelovalo je od 10 do 15 tisuća osoba.Vraćajući se 22. 12. 1993. godine iz Nove Bile na vozače praznih kamiona, otvorena je vatra. Vozač Ante Vlaić je ubijen, a tri sudionika konvoja su ranjena. Nakon akcije Bijeli put, za nekoliko dana napravljeni su humanitarni koridori za pomoć svim civilima u BiH, bez obzira na naciju i vjeru.

Festivali i nagrade
Film je prikazan u Novoj Biloj, Zagrebu, Mostaru, Osijeku, Busovači, Tomislavgradu, Zenici, Sarajevu u sklopu BH programa na Sarajevo Film Festivalu i Posušju.


DOM
redatelj: Zdenko Jurilj
scenarist: Zdenko Jurilj
snimatelj: Marko Mandić, Nedim Karalić 
montaža: Tomislav Topić
producent: Tomislav Bubalo, Vera Robić-Škarica
zemlja: BiH / B&H
godina: 2017.
trajanje: 40 min.


Zbog nemogućnosti plaćanja kredita ili režija, uslijed gubitka posla i bolesti svaka dvadeseta obitelj u Hrvatskoj ostaje bez stana ili kuće. Rigorozni ovršni zakoni omogućili su bankama i ostalim institucijama da lakše dođu u posjed nekretnine. Kad zakaže sustav, kad se građnin više nema kome obratiti i kad ga beskrupulozna administracija izbacuje iz stana ili kuće, tada u pomoć stižu mladi aktivisti koji svojim tijelima sprječavaju provedbu deložacija. Film kamerama s lica mjesta evidentira mučne scene u kojima kordoni specijalne policije silom odvlače mlade, starce, žene, djecu...čija je jedina želja ostati živjeti u svom jedinom domu.

Festivali i nagrade
Svjetsku premijeru film je imao na Sarajevo Film Festivalu gdje je prikazan u natjecateljskom programu.


23 GRAMA

redatelj: Robert Bubalo
scenarist: Maja Domić
snimatelj: Vedran Šamanović
montaža: Marijo Vukadin
producent: Robert Bubalo, Marijo Vukadin
zemlja: BiH, Hrvatska, Austrija / B&H, Croatia, Austria
godina: 2017.
trajanje: 42 min.


Priča o dječaku koji ne govori i ne jede. I o njegovim roditeljima koje svaki dan iznova muči pitanje - kako nahraniti sina. Film je sniman u razdoblju od nekoliko godina kroz koje su se roditelji nadali da će ga uspjeti nagovoriti da počne jesti. Na kraju će netko popustiti, ali tko - roditelji ili Borna?



OTETO DJETINJSTVO
redatelj: Pavao Crnjac
scenarist: Pavao Crnjac
snimatelj: Pavao Vranjicani i Pavao Crnjac
montaža: Miroslav Matanović
producent: Miroslav Matanović
zemlja: Hrvatska
godina: 2015.
trajanje: 90 min.


Pavao Crnjac, autor dokumentarnog filma Oteto djetinjstvo,  započeo je tragati za svojim nestalim ujakom Ivom Papak davne 1970. godine kako mu je pripovijedala baka Ruža. Ali tragajući za podacima o njemu je iznenada u Hrvatskom državnom arhivu u Zagrebu otkrio Kartoteku djece sa 28.000 imena. U njoj je pažljivim čitanjem pronašao 700 kartica s imenima i prezimenima djece iz Rame na prehrani u Zagrebu. Na karticama su ispisani osnovni podaci djece: ime i prezime, ime oca, godina i mjesto rođenja, dolazak u Zagreb i adresa obitelji kod koje su bili smješteni.  I tragom tih zapisa autor je obilazio Hrvatskom i BiH te  tražio adrese preživjelih. Tako je pronašao preko 23 sudionika, koji su nekad bili djeca na prehrani iz Rame, a danas žive u svojim obiteljima u  visokoj starost. S tim ljudima je vođen razgovor koje je pažljivo snimio snimatelj Pavao Vranjicani. Razgovori su dirljivi do suza. Film je građen na temelju autentičnih obiteljskih i povijesnih fotografija, zemljopisnih karata, dokumenata, kao i grafikona.


Festivali i nagrade
Film je prikazivan u Zagrebu, Prozoru i Kutini.






Copyright © 2000-2024 Mediterranean Film Festival. All rights reserved.