09/08/2018 Mediteran Film Festival
Filmsko blago naše zemlje na MFF-u
Filmski centar Sarajevo, kao pravni nasljednik arhive bosanskohercegovačke kinematografije (Bosna film, Sutjeska film, Studio film), brine se za očuvanje filmske baštine kroz arhiviranje, restauriranje i digitalizaciju arhivske građe. U katalogu Filmskog centra nalazi se više od 70 dugometražnih igranih filmova, oko 600 dokumentarnih i kratkih filmova i tisuće metara filmskih materijala koji svjedoče o bogatstvu bosanskohercegovačkog filma, ali i o burnoj povijesti zemlje u razdoblju od 1945. do 1992. godine.

U tijeku je akcija koju Filmski centar provodi pod nazivom Sačuvaj filmsko blago BiH kako bi se skrenula pozornost na značaj zaštite i digitalizacije filmske građe. Centar kroz niz javnih događanja i prikazivanja filmskih naslova provodi ovu akciju, a Mediteran Film Festival se pridružuje akciji kroz projekciju osam filmova iz kataloga Filmskog centra.

Riječ je o remek djelima bh kinematografije koja su u vremenu u kojima su nastala bila miljenici i publike i žirija na festivalima diljem svijeta.

Na festivalu u Širokom Brijegu bit će prikazani 'Splavari na Drini' redatelja Živka Ristića, 'Čovjek bez lica' Bate Čengića, 'Kesonci' Bakira Tanovića, 'Dva Zakona' Vefika Hadžismajlovića. Uz ove MFF prikazat će i 'Podrum' Velimira Stojanovića, 'Fasade' Suada Mrkonjića, 'Jedan dan Rajka Maksima' Zlatka Lavanića te film 'Misija Ismeta Kozice' redatelja Petra Ljubojeva.






Copyright © 2000-2024 Mediterranean Film Festival. All rights reserved.