17/08/2018 Mediteran Film Festival
Filmovi domaćih autora: 'Sestre' otvaraju 19. MFF
U off programu 'Domaći autori' na Mediteran Film Festivalu bit će prikazan dokumentarni film 'Sestre' redatelja Zdenka Jurilja i 'Putevi duhana', redatelja Mirka Pivčevića.  

Nakon premijernog prikazivanja na Sarajevo Film Festivalu, film 'Sestre' će projekcijom u srijedu 22. kolovoza u 21 sat, na otvorenom kinu u Širokom Brijegu, otvoriti 19. izdanje MFF-a.  

Film donosi iznimno zanimljivu priču o sestrama Draženki i Šimi Čuljak, koje su u siječnju 1985. krenule pješice iz sela Bogodol prema Širokom Brijegu, na autobus za Mostar. Po velikom snijegu, ne znajući dobro put, upale su u duboku rupu gdje su provele sedam dana bez hrane i vode, odjevene u traper jakne na iznimno niskim temperaturama. 

Sedmi dan su ih iz rupe izvukli lovci koji su čuli njihovo zapomaganje. Spašen im je život, ali su im amputirane obje noge u potkoljenicama. Film je rađen u produkciji širokobriješke kuće 'Kadar'.  



Dokumentarni film 'Putevi duhana' u programu Mediteran Film Festivala bit će prikazan na otvorenom kinu u petak 24. kolovoza u 21 sat.  Film je rađen po scenariju nagrađivanog književnika Josipa Mlakića a donosi priču o osobama koje su svoju i egzistenciju svojih obitelji održavali švercom duhana od Hercegovine, pa sve do Srednje Bosne.

Preživjeli svjedoci slikovito evociraju sjećanja na kakve načine i preko kojih barijera su prije 50 i nešto godina zarađivali novac švercajući duhan pod okriljem noći, kiše, snijega i oluja izbjegavajući respresivni policijski aparat iz razdoblja bivše Jugoslavije.   



Koliko je taj švercerski put bio opasan, pokazuje u svjedočanstva u policijskim ubojstvima na tom švercerskom putu pojedinih članova njihovih obitelji za koje nikada nije nitko odgovarao. Izjave svjedoka u ovom kratkometražnom dokumentarcu ilustriraju igrane scene 'švercera' koji su snimane na pitoresknim i snijegom zavijenim predjelima planina Raduša, Vrana, Čvrsnice, Makljena… Film je rađen u produkciji kuće Scena i Olimp te u suradnji s produkcijskom kućom 'Kadar'.






Copyright © 2000-2024 Mediterranean Film Festival. All rights reserved.