Vijesti

22/08/2018 Mediteran Film Festival
'Moja sućut' i 'Sestre' na otvaranju: Spremni za 19. MFF?
Projekcijom dokumentarnog filma 'Sestre' redatelja Zdenka Jurilja, započeti će 19. izdanje Mediteran Film Festivala u Širokom Brijegu. Ceremonija otvaranja započet će u 21 sat na otvorenom kinu u središtu grada, a uoči 'hercegovačke' premijere 'Sestara' bit će prikazan i kratki film 'Moja sućut', nastao u radionici MFF škole.

Film je to koji, kako je istaknula Lucy Eagleson Ribich voditeljica filmskih radionica, donosi jednu 'pravu hercegovačku priču smještenu u okvire crne komedije'.

''Film je mnogo zreliji u odnosu na naše ranije radove a donosi priču o dvojici braće koji nakon smrti svoje bake pokušavaju raspodijeliti novac, odnosno riješiti ostavinsku raspravu, no dolaze do niza nepredviđenih situacija, komičnih naravno'', govori Eagleson Ribich.  

Prvi dan festivala, već od 19 sati, u dvorani kina Borak, bit će prikazano osam remek djela bh kinematografije, koja su u vremenu u kojima su nastala bila miljenici i publike i žirija na festivalima diljem svijeta. Riječ je o suradnji s Filmskim centrom Sarajevo, u sklopu akcije 'Sačuvaj filmsko blago BiH', kojom se želi pozornost na značaj zaštite i digitalizacije filmske građe.

Na festivalu u Širokom Brijegu bit će prikazani 'Splavari na Drini' redatelja Živka Ristića, 'Čovjek bez lica' Bate Čengića, 'Kesonci' Bakira Tanovića, 'Dva Zakona' Vefika Hadžismajlovića. Uz ove MFF prikazat će i 'Podrum' Velimira Stojanovića, 'Fasade' Suada Mrkonjića, 'Jedan dan Rajka Maksima' Zlatka Lavanića te film 'Misija Ismeta Kozice' redatelja Petra Ljubojeva.  

Program u konkurenciji kreće od 23 sata kad će bit prikazan španjolski dokumentarac 'Borba s bikovima' redatelja Jaimea Alekosa i film 'Babilon ljubavi moja', talijanskog redatelja Pierpaola Verdacchia.  

Projekcija filmova u konkurenciji, kao i dokumentarci Filmskog centra Sarajevo bit će prikazani u dvorani kina Borak. Ceremonija svečanog otvaranja, te filmovi 'Sestre' i 'Moja sućut' bit će prikazani na otvorenom kinu u središtu grada, te će se zbog velikog zanimanja za ove filmove, projekcija paralelno odvijati i u dvorani kina Borak.  

Generalni pokrovitelj Mediteran Film Festival jeste HT Eronet, a festival su, između ostalih, podržali i američko Veleposlanstvo u BiH te Ured specijalnog predstavnika EU u BiH održava se od 22. do 25. kolovoza u Širokom Brijegu.

U konkurenciji je deset dugometražnih dokumentaraca koji će se boriti za nagradu MFF Projektor ''Grand Prix – Jack Daniel's'' te deset kratkometražnih dokumentarnih filmova koji se natječu za MFF Projektor ''Best Short''. Najbolji film birat će i publika a taj film čeka nagrada MFF projektor ''Audience Award''. 


Copyright © 2000-2019 MFF. All rights reserved. This site is designed and powered by GCR production.