24/08/2018 Mediteran Film Festival
MFF prošetao putevima duhana

''Onda smo viđali jad, a viđamo ga i danas'', kaže jedan od onih koji su utirali put iz dokumentarca 'Putevi duhana' redatelja Mirka Pivčevića koji je prikazan u Off-programu Mediteran Film Festivala.

''U svemu je bilo muke, kao i danas. Bilo je i druge muke, koja se i ne vidi u filmu'', kažu akteri dokumentarca.

Pivčević je rekao da su pokušali prikazati kako su naši ljudi preživljavali proizvodeći i prodajući duhan.

''Planine, doline, jezera i putevi srednje Bosne i Hercegovine na kojima se ovaj dokumentarac događa su toliko surove i lijepe da su u startu već odlična inspiracija za snimanje'', rekao je novinarima Pivčević istaknuvši kako iznimno cijeni rad Josipa Mlakića, scenariste ovog filma naglašavajući kako je užitak surađivati s njim.

Film ''Putevi duhana'' rađen je u koprodukciji produkcijskih kuća Scena, Olimp i Kadar.

Film govori o duvandžijama, krijumčarima duhana iz Hercegovine i Središnje Bosne. Osim izjava preživjelih svjedoka film sadrži i igrane scene snimljene na Raduši, Vranu, Čvrsnici i Makljenu.

Uz Pivčevićev film, u sklopu programa 'Domaći autori' prikazan je i film Nevia Marasovića 'Comic Sans', koji govori o odnosu oca i sina. Glavni lik ne može se pohvaliti ni odnosom sa svojim bivšim djevojkama, a iznenadno putovanje na otok prisilit će oca i sina da, kroz humorne i dramatične situacije, preispitaju svoj odnos.

U programu u konkurenciji prikazani su i dokumentarci iz Izraela, ''Nevjerojatni dućan'' redatelja Tomera Lahmya, Alona Markovitza i Avnera Azulaya te ''Njenim stopama'' redatelja Rana Abu Fraiha.   

Zbog kiše, program u konkurenciji predviđen za petak, bit će prikazan u subotu u 13 sati u Gradskoj knjižnici, a zbog velikog zanimanja publike film 'Sestre' redatelja Zdenka Jurilja bit će prikazan u 16 sati u Kinu Borak.

Trećeg dana Mediteran Film Festivala počeo je programom MFF Fora u kojem je prikazana magična avanturistička komedija ''Coco i velika tajna'', koja je oborila sve rekorde gledanosti u Meksiku. 
U život Sjeverne Koreje zavirili smo kroz film ''90 sekundi u Sjevernoj Koreji'' Ranka Paukovića te u dokumentarac ''Druga strana svega'' Mile Turajlić.

Posjetitelji festivala na filmskom trgu u središtu Širokog Brijega uživali su uz zvuke benda Zizili.







Copyright © 2000-2024 Mediterranean Film Festival. All rights reserved.