14/04/2019 Mediteran Film Festival
'Sestre' nagrađene na BHFF festivalu u New Yorku
Dokumentarnom filmu 'Sestre' redatelja Zdenka Jurilja pripalo je posebno priznanje žirija bosanskohercegovačkog festivala BHFF, koji je po 16-ti put održan u New Yorku.

''Posebno priznanje žirija BHFF 2019. pripalo je filmu 'Sestre' Zdenka Jurilja, vizualno upečatljivom dokumentarcu koji opisuje strašno iskušenje koje su dvije tinejdžerske sestre prošle kada su se osam dana zaglavile u snijegu pokrivenog kanjona. Kroz evokativne rekonstrukcije i živopisnu naraciju sestara, film oštro prikazuje njihovu čudesnu borbu za opstanak i njihovu volju za životom'', istaknuto je s ovog festivala.

Razlozi ovom priznanju, kako je obrazložio žiri, jesu što ovaj dokumentarac ''donosi atmosfersko okruženje koje djeluje kao anestetik za psihološke i fizičke traume koje su dvije žene pretrpjele. Filmska kinematografija značajno doprinosi njegovoj poetičnoj predanosti hrabrosti, izdržljivosti i uspjehu.''

Na ovogodišnjem bosanskohercegovačkom filmskom festivalu, održanom od 10. do 13. travnja u New Yorku, prikazano je ukupno 13 filmova. Među nagrađenim, uz Sestre, našli su se i 'Nomofobija' redatelja Ade Hasanovića, za najbolji kratki film, 'Muzej zaboravljenih trijumfa' Bojana Bodruzića za najbolji dokumentarni film. Filmu Bobe Jelčića, 'Sam samcat' pripala su dva priznanja, ono za najbolji igrani film te za najbolju glumačku izvedbu glumcu Rakanu Rushaidatu. Nagrada publike pripala je filmu 'Chaotic life nade kadić', redateljice Marte Hernaiz Pidal.

Pobjednike ovogodišnjeg filmskog festivala izabrao je žiri koji su činili redatelj Ademir Kenović, snimatelj Tatjana Krstevski i umjetnik vizualne kulture Aleksandar Bošković.


Film 'Sestre', rađen u produkciji širokobriješke kuće 'Kadar', tematizira sudbinu sestara Šime i Draženke Čuljak, koje su hladnog, snježnog jutra, 6. siječnja 1985. godine, kada je Hercegovinu pogodila neubičajno jaka zima, iz rodnog sela Bogodol, 20-ak kilometara udaljenog od Mostara, upale u duboku jamu. Tu su, na temperaturi ispod minus 20 stupnjeva, provele osam dana i sedam noći bez hrane i vode.

Premijerno je prikazan 2018. godine na Sarajevo Film Festivalu, dok je svoju premijeru u Hercegovini imao na 19. izdanju Mediteran Film Festivala u Širokom Brijegu. 









Copyright © 2000-2024 Mediterranean Film Festival. All rights reserved.