15/05/2019 Mediteran Film Festival
U zagrebačkom Cinestaru premijera futurističkog filma s Goranom Bogdanom i Marijanom Mikulić
U zagrebačkom kinu Cinestar održana je premijera futurističkog dokumentarno-igranog filma "2068." koji je režirao Robert Bubalo, a u kojem glavne uloge igraju Goran Bogdan i Marijana Mikulić. Goran Bogdan je šef Hrvatske svemirske agencije u Udbini koja ispraća prvu hrvatsku misiju na Mars. Kapetanica Marta, koju igra Marijana Mikulić, vodi šestočlanu posadu na Crveni planet. Naravno, sve se događa 2068. godine.




Fotografije: Igor Kralj, Josip Regović, Dalibor Urukalović/Pixsell

U dokumentarnom dijelu filma najbolji hrvatski znanstvenici predviđaju u kakvom ćemo svijetu živjeti za 50 godina. Značajan dio filma posvećen je produženju ljudskog života, pa se tako navode tri fundamentalna razloga zašto čovjek dana živi maksimalno sto i poneku godinu, ali se ističe i da se u sva ta tri ograničenja napreduje, što bi nam trebalo omogućiti da živimo stotinama, pa i tisućama godina. Znanstvenici su uvjereni da će se životni vijek značajno produžiti već u sljedećih 50 godina. Govori se i o pretakanju uma iz čovjeka u računalo, što bi našoj svijesti osiguralo besmrtnost. Mnogi su znanstvenici također uvjerenja da će u skoroj budućnosti postojati ljubavne i spolne veze između humanoidnih robota i ljudi. Roboti će biti tako podešeni da nam ne smetaju, da nam ugađaju, pa bi to mogle biti "idealne veze".

Ima i jako distopičnih prognoza, poput onih da će si samo bogati moći priuštiti dizajniranje beba što će stvoriti dvije klase ljudi, kao i one da će delegiranjem naših funkcija na umjetnu inteligenciju ljudski mozak i čovjek ući u regresiju.
Film će biti prikazan na regionalnim festivalima i na Hrvatskoj televiziji.






Copyright © 2000-2024 Mediterranean Film Festival. All rights reserved.