09/08/2019 Mediteran Film Festival
Sedam remek djela iz prošlosti
Remek djela bh kinematografije, koja su u vremenu u kojima su nastala bila miljenici i publike i žirija na festivalima diljem svijeta, Mediteran Film Festival prikazuje u off programu 'Filmski centar Sarajevo'.

Na festivalu u Širokom Brijegu bit će prikazani 'Kočari iz Kalija' Milutina Kosovca, 'Punta velikog mora' Vlatka Filipovića' i 'Čistilište' Velimira Stojanovića. Uz ove MFF prikazat će i 'Crne bašte' Petra Ljubojeva, 'Pjeskare' Bakira Tanovića, 'Ugljare' Vefika Hadžismajlovića te 'Kasabe' Mirze Idrizovića.

Filmski centar Sarajevo, kao pravni nasljednik arhive bosanskohercegovačke kinematografije (Bosna film, Sutjeska film, Studio film), brine se za očuvanje filmske baštine kroz arhiviranje, restauriranje i digitalizaciju arhivske građe. U katalogu Filmskog centra nalazi se više od 70 dugometražnih igranih filmova, oko 600 dokumentarnih i kratkih filmova i tisuće metara filmskih materijala koji svjedoče o bogatstvu bosanskohercegovačkog filma, ali i o burnoj povijesti zemlje u razdoblju od 1945. do 1992. godine. 

U tijeku je akcija koju Filmski centar provodi pod nazivom Sačuvaj filmsko blago BiH kako bi se skrenula pozornost na značaj zaštite i digitalizacije filmske građe. Centar kroz niz javnih događanja i prikazivanja filmskih naslova provodi ovu akciju, a Mediteran Film Festival se pridružuje akciji kroz projekciju sedam filmova iz kataloga Filmskog centra.






Copyright © 2000-2024 Mediterranean Film Festival. All rights reserved.