20/08/2020 Mediteran Film Festival
Joško Lokas u žiriju 21. MFF-a: Povratak u velikom stilu
Duže vrijeme ga nije bilo na sceni i zaista se vratio u velikom stilu. Uz voditeljski angažman u jednom od omiljenih kvizova, 'Potjeri', javnost je poprilično iznenadio i radom na 'Nestalima' – mini seriji čiji je autor. Usprkos karanteni i ograničenjima, s kojima se priznaje nije dobro nosio, Joško Lokas ne odmara. Uz drugu sezonu 'Nestalih', u pripremi su i nove serije ali i njegova prva ljubav – kvizovi. Ovo ljeto prihvatio se i uloge žiriranja na 21. Mediteran Film Festivalu, što je i bio povod za razgovor.*

Znate i sami kako je danas. Ako nemate društvene mreže, a ja ih na žalost ili sreću nemam onda nitko ni ne zna da postojite, odnosno radite. Ali u pravu ste. Nestao sam iz oka kamere, ali sam bio vrlo aktivan iza nje. Godinama osmišljavam i produciram evente uz eto sad se i zna pisanje scenarija i ono što uživam i volim raditi, a to je sve vezano za kvizove. Tako da sam uz popriličan oprez prihvatio 'Potjeru' i nadam se gledateljima iste, tranziciju učinio što bezbolnijom. 'Nestali' srećom nisu moj prvi produkcijski projekt tako da sam se oslanjao na jedan dio tog iskustva, a mi kao produkcijska kuća, 'Clinica studio', na biranje ekipe oko projekta. Kada pogledate glumačku ekipu i tko je sve u projektu počevši od redatelja Kristijana Milića, Gorana Rukavine pa do direktora fotografije Mirka Pivčevića, scenografa Damira Gabelice, maske Ane Bulajić Črček, kostima Vedrane Rapić i tako do samog kraja špice, primijetit ćete da smo birali najbolje među najboljima za 'Nestale'. Time smo se nadali da stvaramo najbolji mogući okvir za jednu takvu temu.

Budući da se radi o dosta osjetljivoj temi – Domovinskom ratu, a i sami ste više puta isticali kako vas je 'strah' reakcije gledatelja, u konačnici one su izuzetno pozitivne. Jeste li vi, sada s određenim odmakom, zadovoljni učinjenim?
Pa odgovornost cijele ekipe i mene je bila najviše  u tome da što vjernije, koliko je to uopće moguće, prikažemo ratna zbivanja tih godina. Priče na kojima su nastali 'Nestali' su priče aktivnih sudionika Domovinskog rata i to od samog početka pa do samog kraja, tako da je cijeli osjećaj oko stvaranja serije cijelo vrijeme bio isprepleten vlastitim emocijama na suživot s tim ljudima koji su moji prijatelji i poznanici. Ne možemo nikako opisati ratni put svakog sudionika, ali ako neke od njih, kroz seriju, barem podsjetimo na one prijatelje suborce, na prve do njih, uspjeli smo. 

Spremni za drugu sezonu?
Jesmo. Scenariji su gotovi, ekipa kompletirana i mi možemo početi snimati u roku od dva mjeseca jer ostajemo na Velebitu tako da većinu stvari oko serije koja nas očekuju znamo. Ono što ne znamo je sukladno scenariju, a to je pregled novih lokacija vezanih za priču i ono što je najbitnije uvođenje retrospektiva kako je rat za našu šestorku i počeo. U prvoj sezoni smo ih verbalizirali jer sam ih kao priče i sam tako dobio, a u drugoj sezoni ih i prikazujemo. Ono što naglašavamo je da su i priče druge sezone autentične, a mi ćemo ih uz pomoć fikcije pokušati što vjernije približiti gledateljima. 

Uz format serije, napravili ste i filmsku verziju 'Nestalih'?
Da, i moram priznati da izgleda odlično. Kris je opet napravio izvrstan posao. Nažalost za filmsku verziju još ćemo pričekati jer je originalno projekt zamišljen kao mini serija u nadamo se nekoliko sezona. 

Radite na još jednoj seriji, a niste zapostavili ni ekipu kvizova?
Uz drugu sezonu 'Nestalih', radim i razvoj serije 'Ljetni kamp' od oko osam epizoda, scenarij serije od osam epizoda u kojoj nisam scenarist nego kao produkcijska kuća nosimo projekt. Zakaparili smo razvoj jednog projekta mini serije i nadamo se da ćemo biti ti koji će ga raditi te vječno osmišljavanje game show formata. Kao ekipa za kvizove imamo gotov projekt mini kviza 'Solo' i kviza 'Imam pitanje' te razvijamo dva projekta. Jedan s Enisom Bešlagićem, a drugi s Tarikom Filipovićem. Nadam se isto tako da će se pokrenuti i eventi kako bi i taj dio ostao u pogonu. 

Izašli smo iz karantene u kojoj su mnogi bili primorani na predah - Kako je sve ovo utjecalo na vas?
Pa nisam se baš dobro nosio s cijelom situacijom jer vjerujem kao i svi, loše reagiram na bilo koju vrstu ograničenja. Međutim, dobri rezultati kako smo se nosili sa zatvaranjem donosili su povjerenje da kontroliramo situaciju. Sad je pak kontroliramo na ovaj način i jedno je sigurno svaki dan saznamo nešto više i nosimo se s time kao i cijeli svijet. Odgovornošću. 

Hoćemo li se vratiti u 'normalno'?
Mislim da će put do normalnog biti nešto duži, ali i da ćemo ovo staviti pod kontrolu. Poražavajuće će biti samo ako iz svega ovog ne naučimo neke lekcije te ih primijenimo na život koji ćemo živjeti dalje.Ljudi su socijalna bića i neko nam je samo pokazao drugu težu stranu toga. Sve što smo do tada dijelili druženjem postalo je digitalno i uz dužno poštovanje prema visokim tehnologijama one nikako ne mogu zamijeniti fizičku prisutnost naših najbližih. Nad to sve stavite osjećaj gubitka slobode i tu se osjećate poprilično loše. Sloboda je temelj svega, a djelovalo je da upravo ona ugrožena. 

Ono što je sigurno jeste da smo se pod karantenom nagledali filmova i serija. Nešto što vas je oduševilo?
Glede dokumentaraca, a vezano za vlastitu inspiraciju 'Nestalih', uvijek stari dobri 'Restrepo', glede novijih 'Last dance' (jer volim NBA), a što se serija tiče zaista smo ih se pod karantenom nagledali i mnoge su me se dojmile, ali nabrojat ću dvije jer bi mogao do sutra s popisom…'Years and Years' i 'Unorthodox'.

*Tekst objavljen u Večernjem listu






Copyright © 2000-2024 Mediterranean Film Festival. All rights reserved.