12/08/2008 Mediteran Film Festival
I ove godine kontroverzni filmovi
Na prošlogodišnjem osmom izdanju festivala publika je uživala u kontroverznim dokumentarnim poslasticama. Ove godine, u sklopu popratnih programa, prikazujemo jednako dobre kontroverzne dokumentarce u kasnim terminima od 23h.

“Momci i lutke” britanskog redatelja Nicka Holta razotkriva nam intimistički portret usamljenosti i isključenosti. U filmu upoznajemo četiri muškarca koji nisu u stanju pronaći životnu partnericu. Da bi se riješili usamljenosti, svaki od njih ima silikonsku lutku koja je anatomski i dimenzijama nalik pravoj ženi. Odnos s lutkama podjednako je nježan i brižan te nalikuje odnosu muškarac-žena u svakodnevnom životu. Jedan od protagonista filma posjeduje osam lutaka. Kada zamoli svoju pravu, živu djevojku da za stolom sjedne kraj jedne od njegovih silikonskih partnerica, ova spremno pristaje. “Momci i lutke” unatoč svojoj kontroverzi, nastoje prikazati da nada uvijek postoji i da ljubav pobjeđuje na kraju. 

Manje kontroverzan film “Sex dinosaura” govori o jedinstvenom pogledu na osnovna životna pitanja. Zašto smo seksualno privlačni jedni drugima? Što je bila prva seksualna revolucija za žene? Koji mandat imaju naši geni? Jeli matematički nemoguće odabrati pravog partnera? Kakva će biti obitelj u budućnosti? I na kraju temeljno pitanje koje postavlja španjolski redatelj Oscar Vega, zašto su izumrli dinosauri? Autor se fokusira na pitanja, na koji način se vežemo i kako se rađamo. Institucija braka i tradicionalna obitelj razbile su se u komadiće i izgubile na važnosti. 

Neki smatraju da se nalazimo na rubu kraja civilizacije. Vjerujemo da će te uživati gledajući ove filmove, a možda se i prepoznati u nekim situacijama.







Copyright © 2000-2024 Mediterranean Film Festival. All rights reserved.