11/08/2015 Mediteran Film Festival
Predstavljamo žiri 16. MFF-a u kategoriji dugometražnog dokumentarnog filma
Članovi žirija 16. MMF-a u okviru dugometražnog dokumentarnog filma su Nenad Dizdarević, filmski redatelj, scenarist, producent i filmski profesor iz Sarajeva, Silvia Luzi, nezavisna novinarka, redateljica i producentica te dobitnica prošlogodišnjeg MFF Grand Prix-a za film ‘O umijeću ratovanja’ i Boris T. Matić producent i prvi direktor Motovun Film Festivala, te osnivač i direktor Zagreb Film Festivala.

Žiri u ovom sastavu proglašava najboljim autora iz kategorije
dugometražnog dokumentarnog filma.

Nenad Dizdarević je filmski redatelj, scenarist, producent i filmski profesor iz Sarajeva, Bosna i Hercegovina. Osnivač je sarajevske Umjetničke akademije i sarajevske Filmske akademije, dekan i profesor režije. Za svoj najznačajniji film “Magareće godine” (1994) Dizdarević je dobio Zlatnu palmu na Festivalu mediteranskog filma u Valenciji. Neki od njegovih poznatih igranih filmova su i “Gazija”, “I to će proći”, “Stanica običnih vozova”… Dizdarević je ostvario i bogatu karijeru u dokumentarnom filmu, te je režirao i bio autor brojnih TV serija.  

Silvia Luzi je neovisna novinarka i redateljica koja se specijalizirala za aktualne događaje i socijalna pitanja. Izvršna je direktorica Tfilm produkcijske tvrtke koja producira dokumentarce i radi istraživanja za međunarodne tv postaje i kino distribuciju. Radovi Silvie Luzi prikazani su diljem svijeta, a neki su i nagrađivani. Njezin posljednji dokumentarac „O umijeću ratovanja“ (Dell'Arte Della Guerra) bio je u selekciji i nagrađivan je na najvećim međunarodnim filmskim festivalima, a Federacija filmskih kritičara Europe i Mediterana, FEDORA i EU-OSHA (Europska agencija za zaštitu na radu) su ga nominirali za najbolji europski dokumentarac. Također je osvojio i nominaciju za Zlatni Globus, kao I brojne druge nagrade. Među ostalim radovima, naslov „Prijetnja“ je izabran na više od 50 međunarodnih festivala i osvojio je nekoliko nagrada uključujući New York Filmmakers i međunarodnu nagradu za reportažu. „Prijetnja“ je imala kino i tv distribuciju u šest zemalja.

Boris T. Matić završio je studij novinarstva u Zagrebu. Bavio se likovnom umjetnošću i marketingom. U posljednjih dvadeset godina bavi se isključivo filmom. Dosad je producirao i koproducirao veliki broj filmova koji su sudjelovali na najznačajnim svjetskim festivalima, te su osvojili gotovo 200 nagrada. Osnivač je i prvi direktor Motovun Film Festivala, te je osnivač i direktor Zagreb Film Festivala kroz koji vodi i kino Europu, najznačajnije art kino u Hrvatskoj. Dobitnik je dvije Velike zlatne arene za najbolje filmove na nacionalnom festivalu u Puli. Dobitnik je plakete općine Motovun, te plakete Grada Zagreba. Član je Europske filmske akademije, te dvaju strukovnih udruga u Hrvatskoj.







Copyright © 2000-2024 Mediterranean Film Festival. All rights reserved.