21/08/2015 Mediteran Film Festival
Film zatvaranja: Oskarom nagrađen 'Citizenfour' na 16. MFF-u
Uz službeni program dokumentarnih filmova u konkurenciji na 16. Mediteran Film Festivalu, koji će se od 26. do 29. kolovoza održati u Širokom Brijegu, u off programu bit će prikazan veliki dokumentarni hit, ‘Citizenfour’, redateljice Laure Poitras.

Ovaj Oskarom nagrađen dokumentarac, gledateljima donosi pristup hongkonškom susretu filmske autorice Laure Poitras i novinara Glenna Greenwalda s Edwardom Snowdenom, a tijekom kojeg im je on predao povjerljive dokumente o masovnom kršenju prava na privatnost od strane američke Nacionalne sigurnosne agencije, NSA.


Nakon što pogledate film, koji vam neće samo prikazati kakvu opasnost predstavlja narušavanje prava na privatnost od strane vlade, već će vas natjerati i da je osjetite, drugačije ćete gledati na vaš telefon, e-mail, kreditnu karticu, web pretraživač ili online profil. Uz dokumentarac o Iraku ‘Moja zemlja, moja zemlja’, i film o zatvoru Guantanamo, 'Zakletva', dokumentarac 'Citizenfour' kompletira trilogiju Laure Poitras o Americi nakon 11. rujna 2001. godine. Ovaj dokumentarni film bit će prikazan, u subotu 29.kolovoza, kao film zatvaranja ovogodišnjeg Mediteran Film Festivala.

U off programu uz ‘Citizenfour’, 16. MFF donosi i deset animiranih ostvarenja s prijateljskog festival NAFF, kao i program ‘Domaćih autora’, u kojem će bit prikazano pet filmskih ostvarenja iz domaće radionice. Također, ovu godinu uz projekcije u kinu Borak, Festival uz potporu Operacije kino priprema i ‘Open air cinema’ program u kojem će u kinu na otvorenom, u središtu Širokog Brijega, biti prikazana dva igrana filma. MFF s ponosom predstavlja i ovogodišnjeg partnera Festivala, najznačajniju svjetsku filmsku mrežu HBO, u suradnji s kojom će prikazati poljski film 'Duboka ljubav' redatelja Jana P. Matuszynskog.

U službenom programu  bit će prikazano 17 dokumentaraca u konkurenciji, po deset odnosno sedam filmova u kratkometražnoj i dugometražnoj selekciji. O najboljima će odlučivati šesteročalni stručni žiri dok će treću nagradu  tradicionalno dodijelit publika.







Copyright © 2000-2024 Mediterranean Film Festival. All rights reserved.