07/08/2019 Mediteran Film Festival
Predstavljamo žiri koji bira najbolji dugi dokumentarac
Alen Drljević,  Alejandro Diaz Castano i Dževdet Tuzlić članovi su žirija 20. Mediteran Film Festivala u okviru dugometražnog dokumentarnog filma.   

Alen Drljević je bh. redatelj čiji su filmovi osvojili brojna priznanja i nagrade. Sudjelovao je na na najznačajnijem svjetskom festivalu dokumentarnog filma IDFA a za prvi dugometražni igrani film ‘Muškarci nikad ne plač’ nagrađen je u Karlovym Varyma. Alejandro Diaz Castano filmski je novinar i direktor Međunarodnog filmskog festivala u Gijonu. Dževdet Tuzlić bh. novinar i urednik Porgrama za kulturu na BHT gdje vodi magazin Dimenzija više.

Žiri u ovom sastavu proglašava najboljim autora iz kategorije dugometražnog dokumentarnog filma te dodjeljuje nagradu MFF projektor 'Grand Prix' – čiji je pokrovitelj Podravka.   

Alen Drljević rođen je u Sarajevu, diplomirao 2005. godine na Akademiji scenskih umjetnosti u svom rodnom gradu. Njegov diplomski film Prva plata osvojio je EFA/UIP award na 11. Sarajevo Film Festivalu i bio je nominiran za nagradu Europske filmske akademije za najbolji kratki film. Njegov dugometražni dokumentarni film Karneval na najznačajnijem svjetskom festivalu dokumentarnog filma IDFA bio je prikazan u dvije selekcije - First Appearance i Movies That Matter. Njegov prvi dugometražni igrani film Muškarci ne plaču doživio je premijeru na festivalu u Karlovym Varyma 2017. i osvojio posebnu nagradu žirija Special Jury Award & Europa Cinemas Label Award.

Alejandro Diaz Castano rođen je u Austriji 1979., direktor je Međunarodnog filmskog festivala u Gijonu (FICX) od 2017., gdje je već radio kao programer 2010. i 2011. godine. Od 2012. do 2016. bio je i programski voditelj na Europskom filmskom festivalu u Sevilli. Kao filmski novinar član je FIPRESCI-ja i stalni suradnik španjolskog magazina Caimán - Cuadernos de Cine ili Rockdelux. Također je surađivao u nekoliko kolektivnih knjiga o kinematografiji, a 2015. objavio je svoju prvu samostalnu knjigu Olvidos vergonzosos. Sljedeće godine napisao je i režirao kratki film The Escape koji je prikazan u San Sebastianu, BAFICI-ju, Urugvaju i Malagi. Također je bio član žirija na međunarodnim događajima kao što su BAFICI, Edinburgh IFF, Crossing Europe Linz, Vila do Conde IFF, Cinélatino Toulouse i Las Palmas IFF, i mnogim drugima.

Dževdet Tuzlić rođen je 3. kolovoza 1955. godine u Kotor Varošu, gimnaziju je završio u Banjoj Luci, a diplomirao je na Fakultetu političkih znanosti u Sarajevu, Odsjek novinarstvo. Prvo profesionalno zaposlenje dobio je na drugom programu Radio Sarajevo, gdje je 1981. pokrenuo emisiju Treća dimenzija koja se emitirala 11 godina. Istovremeno je bio dopisnik drugog programa Radio Beograda, prištinskog Jedinstva, zagrebačkog Oka, Omladinskih novina iz Beograda, Radio Kopra i Radio Ljubljane, te zagrebačkog tjednog lista Danas. Krajem 2001. godine imenovan je urednikom Programa za kulturu, a 2003. za odgovornog urednika Kulturno-zabavnog programa FTV-a. Sredinom 2007. prelazi na BHT, na poziciju urednika Programa za kulturu, kada pokreće magazin Dimenzija više.






Copyright © 2000-2024 Mediterranean Film Festival. All rights reserved.