19/08/2020 Mediteran Film Festival
Novi ritam festivalskog života
''Nakon dva desetljeća Mediteran Film Festival 'potjeran' je s lokacija na kojima je film u Širokom Brijegu i Hercegovini slavio filmsku umjetnost. Potjeran je u vaše domove, a krivac se zna. Malen, a opet velik jer čovječanstvo drhti, virus ne dozvoljava da film ponovno paradira kino dvoranama, festivalima te na setovima gdje se kreira'', govori Tomislav Topić, direktor MFF-a čiji tekst, objavljen u Večernjem listu, prenosimo u cijelosti. 

Kao u crtiću Baltazar, čovjek se dosjeti svemu. I dosjetio se, može se i online, mi dolazimo u vaše domove a ne vi na naše trgove. Koliko ćete biti sretni, jer nećete gledati filmove pod zvijezdama u našem aranžmanu već ste prepušteni osobnom kreiranju projekcija, nije u našoj moći. Ono što smo u ovoj situaciji mogli napraviti je to da vam ponovno donesemo izuzetan natjecateljski program i bisere u popratnim programima, i to sve besplatno, uz mali napor jer morate unijeti šifru. Nekako osjećam da će svatko pronaći način i put do kvalitetnog kućnog kina. 

Priprema online festivala se nije puno razlikovala od proteklih 'normalnih' godina, sve je isto samo nemamo gostiju i kina koji zahtijevaju dodatnu angažiranost MFF-ovih suradnika, volontera i stručnog tehničkog osoblja. Nema ove godine ni naše filmske radionice za mlade koja je ponajbolja u regiji, i ona je online kao i cijeli svijet obrazovnog sustava. Sigurno su zakinuti jer žele stvarati, nadam se da će snimiti neki film na nekom dogovorenom setu s malom filmskom ekipom uz obveznu distancu. 

Budimo odgovorni geslo je koje nas prati kroz pandemiju virusa. Naš žiri će biti odgovoran po pitanju dodjela nagrada i priznanja filmovima i autorima koji su pristali na online formu festivala. Sretni smo da ćemo u godini blokade filmske industrije ipak pobjednike nagraditi novčano i olakšati im na neki način daljnje filmsko stvaranje. Premostit ćemo ovu godinu, što nas čeka u narednima teško je predviđati. Crne scenarije ne priželjkujem, želim da se što prije vratimo pod projektor kina Borak ili pod zvjezdano nebo otvorenog festivalskog kina. 

Želim vidjeti mladost kako uživa u vrelom mediteranskom kolovozu na festivalskom trgu ispunjenom pozitivnom vibracijom. I da, želim da Korona virus pobjegne s našeg plakata i sa svih svjetskih naslovnica otjerana u prošlost kao svaka prolaznost. Za sve one u samoizolaciji ili pozitivne na Covid-19 želim brz oporavak i pratite vrhunski program 21. Mediteran Film Festivala. Nažalost vidimo se tek sljedeće godine na mjestu gdje smo se prošle godine rastali uz pozdrav „vidimo se dogodine“.  

Posjetite nas u online izdanju i uživajte u našem programu. 






Copyright © 2000-2024 Mediterranean Film Festival. All rights reserved.