27/08/2021 Mediteran Film Festival
Večer priča i glazbe iz jednog vremena iza nas
Filmovi iz programa u konkurenciji i oni na otvorenom kinu u središtu Širokog Brijega obilježili su drugu večer mediteranskog festivala. Na programu su u dvorani kina Borak prikazani i odlični dokumentarci iz programa 'U Fokusu'.

Ljubitelji filma uživali su i u projekcijama na otvorenom kinu gdje ih je čekao igrani film Branka Schmidta, o pobunjenim hrvatskim braniteljima - ‘A bili smo vam dobri’.

Schmidtova drama nastala je po priči Josipa Mlakića, inspiriranog događajima pred Ministarstvom branitelja u Savskoj ulici u Zagrebu, kada su takozvani šatoraši – baš kao u filmu – na vrhuncu obračuna s tadašnjom Vladom na ulice iznijeli plinske boce. Glavne uloge u filmu nose Rene Bitorajac, Nela Kocsis, Slaven Knezović, Rakan Rushaidat.... 

Drugu večer obilježila je i projekcija prvog dokumentarnog filma o legendarnim ‘Indexima’, redatelja Zorana Kubure i Bojana Hadžiabdića. 

Nagrađivani dokumentarac govori priču o rokerima u odijelu koji su, u svoja četiri desetljeća postojanja, lutali od avangarde do festivalskih šlagera i natrag, ostajući jedan od najautentičnijih fenomena jugoslavenske glazbene scene i zaštitni znak svog grada.  

''Sarajevo je iznjedrilo bendove koji su prodali više ploča i postali popularniji od Indexa, ali za Sarajlije nijedan nije bio veći od njih'', istaknuli su autori. 

Nakon glazbene poslastice na ekranu, posjetitelji festivala uživali su i u druženju i dobroj glazbi na festivalskom trgu.  

Podsjećamo, 22. Mediteran Film Festival, čiji je generalni pokrovitelj HT Eronet, trajat će do subote 28. kolovoza u Širokom Brijegu.

Ulaz na sve projekcije je besplatan.  






Copyright © 2000-2024 Mediterranean Film Festival. All rights reserved.