12/10/2022 Mediteran Film Festival
Kreslin: Na isti način uživam kad sviram s Ciganima i s R.E.M.-om, nema razlike
''Bit će ovo sat i pol dobre zabave za publiku Hercegovine'', govori za Večernji list Vlado Kreslin, slovenski folk rock glazbenik čije putovanje scenom, u proteklih 40 godina, pratimo u filmu 'Pjevaj mi pjesmu' na ovogodišnjem Mediteran Film Festivalu. Dokumentarac je režirao Miran Zupanič, a uz neobičnog glazbenika prikazuje i njegovu publiku, priče - duhovite i nostalgične. Premijeri u Širokom Brijegu, u srijedu u 20 sati u kinu Borak, prisustvovat će i Kreslin, iako mu je kaže, pomalo i neugodno gledati film o sebi.*

Predstavljaju vas i uspoređuju s mnogima, između ostalog i s Bob Dylanom. Koliko vam to imponira i kako bi vi predstavili sebe - tko je Vlado Kreslin?
Usporedba sa Dylanom je naravno neumjesna, a ja prvo, mislim da sam pjevač, pa autor i muzikant. Čovjek, kojeg je muzika zarobila već u ranim godinama.

Kakvi su vaši dojmovi o dokumentarnom filmu o vama?
Iskreno rečeno, malo je čudno, na momente skoro neugodno, gledati film o sebi. Pogotovo ako je snimljenog materijala za sto sati, a film traje sat i pol. Treba shvatiti, da to nije tvoj film, nego film kojeg je uradio netko drugi.

Što mislite što je ljudima tako neobično u vama?
To me često pitaju, a ja ne znam odgovor, niti puno razmišljam o tome. Ja osobno volim muziku i autore kod kojih nađem dio sebe, pa je vjerovatno i kod drugih ljudi slično.

Je li ovo prvi put da ćete posjetiti Široki Brijeg, vežu li vas ikakve uspomene za Hercegovinu?
U Širokom Brijegu jos nisam bio i jedva čekam da se upoznam s tim krajem. Bio sam nekoliko puta u Mostaru, gradu pjesnika. Jednom čak na pjesničkoj večeri s kolegama, slovenskim pjesnicima.

Što trenutno radite?
Pripremam izlazak koncertnog albuma kojeg smo snimili s odličnom slovenskom grupom Teo Collori in Momento Cigano.

Surađivali ste s mnogima od Arsena, Belana, Stefanovskog, Šerberdžije...netko s kim bi voljeli raditi danas?
Nadam se da cu još svirati s puno različitih muzičara i ekipa. Mogu reći da isto uživam kad sviram sa Cinkušima i sa R.E.M, s orkestrom limene glazbe i sa ciganima. No, možda je vrijeme da napravim nešto zajedno s Antom Gelom s kojim smo se već nešto natuknuli oko toga.

Kakvu glazbu vi slušate, neko novo ime koje vam se sviđa?
U poslednje vrijeme najvise volim tišinu ili pjesmu prekmurskih ptica. Veliki sam fan odlične slovenske blues grupe 'Prismojeni profesori bluesa' s kojom sam imao priliku svirati prije nekoliko dana.

Što vam predstavlja izazov?
Svaka nova pjesma na kojoj radiš je veliki izazov i postoji bezbroj mogućnosti da je upropastiš i izgubiš.

Poziv publici na premijeru filma u Hercegovini? 
Film 'Pjevaj mi pjesmu' je pun muzike, koliko rocka toliko i prekmurske narodne glazbe, pun je priča, duhovitih i nostalgičnih. To nije samo film o glavnom liku nego i o njegovoj publici koja je vrlo različita i svestrana. Uvjeren sam, da će ovo biti sat i pol dobre zabave za publiku Hercegovine kojoj se jako veselim.  

*Tekst objavljen u Večernjem listu; Foto: Primož Pičulin






Copyright © 2000-2024 Mediterranean Film Festival. All rights reserved.