14/10/2022 Mediteran Film Festival
Brat i sestra na suprotnim stranama revolucije: 'Nisam mogao odustati od ovog filma'
Priču o bratu i sestri koji su se borili na suprotnim stranama tijekom pobune u Libiji 2011. donosi nagrađivani dokumentarac 'Poslije revolucije' koji će biti prikazan u službenom programu 23. Mediteran Film Festivala. Formalno civili, brat i sestra stalno su razvučeni između obitelji i zemlje, preživljavanja i promjene, nesposobni pobjeći od svoje nedavne prošlosti. U godinama koje slijede, protagonisti filma, pokušavaju se nositi sa svojim PTSP-om dok odgajaju svoju djecu u tom kaosu. Ova intimna priča i sve ono što se događa poslije revolucije privuklo je talijanskog redatelja Giovannia Buccomina.*

Otkud Libija i ova priča?
Vrlo malo se zna o Libiji, unatoč tome što su revolucija, njezine posljedice i rat globalna stvar. Kad sam se nakon revolucije preselio u Libiju, zaokupila me zemlja koja je naizgled bila usred ponovnog rođenja, privučen energijom, glasovima i pričama koje prije nisam čuo. U godinama koje su uslijedile, ovaj naivni osjećaj pun nade istopilesu različite sile, zemlje i dionici u ratu. Svaki je tražio vlastiti interes unutar praznine, dok su atentati i kršenja ljudskih prava rasli. Međutim, ovo nije film "što se dogodilo u Libiji", to nikada ne može biti. Ne mogu objasniti što se dogodilo u Libiji, niti je to moja uloga. Ovo je izbliza složeno psihološko putovanje kroz rat, kaos i iscjeljenje, izvan naslovnica, kroz intimne posljedice dvoje boraca. Odatle i naslov "Poslije revolucije" (osobne ili političke), a ne nakon "libijske revolucije". 

Kako je sve krenulo?
Mnogo je razloga u igri kada snimate ovakav film. Uključeni ste u nešto drugo i sretnete nekoga tko vam priča priču. Taj netko su bili brat i sestra koji su se borili na suprotnim stranama revolucije. To je za mene duboko odjeknulo na osobnoj razini, nije bila samo slučajnost. U mladosti su moji roditelji pobjegli iz svog grada jer njihove obitelji nisu željele da se vjenčaju. Bili su iz dvije obitelji na suprotnim stranama još od Drugog svjetskog rata: fašisti i komunisti. Ove dvije priče su mi rekle da ideologije i politika nisu uvijek tako jake kao ljubav i obitelj, te da kako se kaže, krv nije voda. 

Recite nam nešto više o svojim protagonistima?
Živio sam u Libiji radeći na drugim projektima i upoznao sam njih dvoje. Oduševila me njihova iskrenost i otvorenost. Nešto što ne treba uzimati zdravo za gotovo. Često likovi u dokumentarcima glume sami sebe baš kao što mi u normalnim životima igramo svoje uloge i nosimo svoje maske. Ali oni su bili njihova autentična cjelovita, složena ja, sa mnom osobno i ispred kamere. Ta autentičnost koju sam mogao vidjeti u njima bila je nešto od apsolutne ljepote, apsolutne hrabrosti, hrabrosti prikazivanja dobrog i lošeg za što su sposobni, bez ikakvih filtera. Strastveni, odlučni, s prekrasnim nedostacima, ponekad bijesni, iako nevjerojatno topli i ljudski. Svi troje smo bili u građanskom ratu, i ja kao i oni, i pretpostavljam da te to natjera da uvidiš jednostavnost života i cijeniš ono što je stvarno važno. Svi smo mogli umrijeti, pa zašto se skrivati iza maske? Ta autentičnost animira cijeli film i rasvjetljava stvarne posljedice rata, posebice građanskih. Kao netko tko je studirao povijest i filozofiju to je značilo imati rijetku mogućnost i privilegiju slušati priču upravo u trenutku kada se događala, među onima koji se obično ne čuju, i prije nego što bi je itko preuzeo. Obično povijest pišu pobjednici, odnosno oni na vlasti, a ne ljudi poput ovih likova. Bio sam uz gubitnike rata, one zaboravljene i ostavljene same sa svojim traumama, napuštene od samih sila koje stvaraju rat, na svim stranama. Osjećao sam da svjedočim svemu što školske knjige i povjesničari ostavljaju za sobom, ili nisu u stanju ispričati. 

Kažete kako film nije o ratu u Libiji, o čemu jest?
Ovo je film o traumi rata, o želji za pravdom bez obzira na strane, te o ranama koje ratovi ostavljaju na ljudima. Ali unatoč ranama, radilo se i o nečem drugom. Čak i nakon svega što su doživjeli, energija i briga između brata i sestre bile su netaknute i sijale su točno ispred mene - još jedan razlog zašto sam snimio ovaj film. Kako sam se više uključivao u njihovu priču, gotovo kao brat, moja ljubav prema njima se produbljivala i znao sam da me uče lekciju: 'nikad ne odustaj'. Ova dva lika nikada ne odustaju, stvarno. I kad sam puno puta pomislio odustati od snimanja tako teškog filma, vjerojatno nisam odustao jer nisam mogao odustati, baš kao ni oni.  

*Tekst objavljen u Večernjem listu






Copyright © 2000-2024 Mediterranean Film Festival. All rights reserved.