15/10/2022 Mediteran Film Festival
Za nas Ukrajince ovo je rat za opstanak nacije
Novinar, filmski i kazališni redatelj Yevhen Stepanenko više od 20 godina u medijskom je i u području kreativne industrije Ukrajine. Dva mjeseca prije početka velikog rata došao je u Hrvatsku kako bi radio na novom filmu za ukrajinsku televiziju. Nažalost, rat je zaustavio projekt a Stepanenko je kao specijalni dopisnik iz Hrvatske, nastavio izvještavati za više ukrajinskih medija. U Hrvatskoj je započeo i rad na svom dugometražnom filmu, 'Abeceda rata', a uz brojne obveze preuzeo je i onu žiriranja na 23. Mediteran Film Festivalu. *

Je li ovo vaš prvi dolazak u Hercegovinu i koliko ste upoznati s Mediteran Film Festivalom?
Bio sam samo na filmskom festivalu u Sarajevu, ali ovo mi je prvi posjet Hercegovini. Mediteran Film Festival mi je poznat iz kritika u medijima. Pogledao sam filmove u natjecateljskom programu i mislim da je to jako dobar izbor. Izbor projekata dobro karakterizira trendove i teme suvremenog dokumentarnog filma. 

Redatelj ste, scenarist, novinar i voditelj s bogatom karijerom. Što je za vas danas izazov?
Glavni izazov za sve ljude iz kreativne i filmske industrije iz Ukrajine je rat. Popularna je teza da kultura može biti izvan politike.  Ali mi ne živimo u nekom drugom svijetu, mi živimo u stvarnosti u kojoj istovremeno su rat i mir, rađanje i smrt. Cijeli moj život kao redatelja proučavam tu simultanu stvarnost. Sada mi je jako bitna tema egzistencije civila u ratu, transformacije civila u vojnika, te tema ratom razdvojenih obitelji. 

Rat vas je ‘uhvatio’ u Hrvatskoj?
Da, dva mjeseca prije početka velikog rata i napada Rusije na Ukrajinu došao sam u Hrvatsku kako bi se pripremio za snimanje filma o Hrvatskoj za ukrajinsku televiziju. Planirao sam napraviti dokumentarnu seriju o izazovima s kojima su se suočile Hrvatska i druge zemlje u regiji nakon završetka rata. Ovo iskustvo je vrlo važno za Ukrajinu. Nažalost, rat je zaustavio ovaj projekt.  

Od samog početka velik broj ljudi rat u Ukrajini uspoređuje sa onim što se dogodilo u našoj zemlji devedesetih. Vidite li i vi sličnosti?
Svi ratovi su nekako slični jedni і drugima. Uvijek jedna strana napada, druga se brani, uvijek netko pobjeđuje, a netko gubi. Glavna sličnost između našeg rata i rata u Hrvatskoj i regije je u tome što je rat u Ukrajini i  rat ovdje je rat za neovisnost, odnosno obrana njezinih teritorija. 

Obzirom da ste i sami novinar, kako bi ocijenili medijsko izvještavanje iz Ukrajine? Koliko je slika koju dobivamo objektivna i istinita?
Rat u Ukrajini zovu "hibridnim ratom".  Ovo je jedan od prvih ratova koji se stvarno vode online. Bitke se često prenose uživo na fb-u ili tiktoku, svatko može vidjeti rat iznutra, očima vojnika. Ta otvorenost rata i istovremeno nekontrolirano puštanje informacija iz prve ruke na prvoj liniji – daje priliku da se provjeri govore li mediji istinu o ratu. Ovo je opasan rat za medije i novinare. Već su poginula 32 novinara, i nažalost, ne mislim da su ovo zadnje žrtve. U ovakvim uvjetima rad medija i dokumentarista tijekom rata pravi je podvig. 

Glumac na čelu države u povijesnom trenutku. Kakvo je vaše mišljenje o Volodomiru Zelenskom kao glumcu te Volodomiru Zelenskom kao predsjedniku države? Jeste li možda imali priliku surađivati s njim u nekom od vaših kulturnih projekata?
Riječ glumac za Zelenskog je odavno prošlost. On je predsjednik zemlje koja vodi rat, a prema mišljenju većine Ukrajinaca, 71 posto podržava njegove postupke - Zelenski dobro radi svoj posao. Za sve koji ga osobno poznaju to nije bio šok - i prije rata Zelenski je bio uspješan, čvrst producent vlastitog holdinga koji je proizvodio filmove i TV serije i donosio dobar novac. Naravno, bilo je određenih pitanja o njegovim kvalifikacijama za predsjednika, ali rat ga je brzo naučio, kao i milijune Ukrajinaca. I nastavlja podučavati. S njim smo radili na nekoliko projekata, uvijek vrlo stručno i odgovorno. 

Koliko ste danas u u kontaktu s kolegama kulturnjacima u Ukrajini, koliko su im sva ova događanja otežala život i uopće unazadila kulturnu scenu?
Tijekom rata britanskom premijeru Churchillu predstavljen je proračun zemlje. Prelistavajući dokument, upitao je:- A gdje su izdaci za kulturu?- Dakle, rat traje! Koja kultura?- Ako nema kulture, zašto mi se borimo? - iznenadio se Churchill. Naravno, sa stajališta - sada - financiranje i potpora kulturi nije na prvom mjestu. Ali novčić uvijek ima dvije strane - a sada vidimo kako ukrajinska kultura i kinematografija pronalaze svoj put u svijetu, a svijet otkriva Ukrajinu i njezinu kulturu. Mislim da je to veliki izazov ne samo za Ukrajinu, potraga za vlastitim kulturnim “ja” tijekom rata. Svi sada traže nekog novog "ja", "tko smo", "gdje smo sada i kamo idemo". 

Vi kao Ukrajinac, kako vidite blisku budućnost svoje zemlje? Mislite li da je mir izgledan u neko skorije vrijeme?
Za Ukrajinu riječ „mir“ je sinonim riječi „pobjeda“.  Shvatite, konačno - svijet više neće biti isti kao prije. Europa mora prihvatiti novu stvarnost u kojoj se rat ne može zaustaviti po volji dužnosnika u Bruxellesu ili SAD-u. Za nas je ovo rat za opstanak nacije. Mislim da čak i ako Putin upotrijebi nuklearno oružje, to će biti dug rat. Možda godinu dana ili više. 

*Tekst objavljen u Večernjem listu






Copyright © 2000-2024 Mediterranean Film Festival. All rights reserved.