06/10/2023 Mediteran Film Festival
Predstavljamo potpuni program 24. Mediteran Film Festivala
Projekcijom igranog filma 'Stigme' redatelja Zdenka Jurilja bit će, u utorak 10. listopada u 20 sati, otvoreno 24. izdanje Mediteran Film Festivala u Širokom Brijegu.

Jedan od najznačajnijih filmskih događaja u BiH i regiji u programu u konkurenciji prikazat će 20 dokumentarnih filmova. Selektor festivala Zdravko Mustać izabrao je po deset filmova u kategoriji kratkometražnog – do 30 minuta, odnosno deset filmova u kategoriji dugometražnog – iznad 30 minuta.   

Drugi dan festivala na programu u kinu Borak u suradnji s Filmskim centrom Sarajevo, pravnim nasljednikom arhive bosanskohercegovačke kinematografije, bit će prikazano sedam filmova. Riječ je o remek djelima bh kinematografije koja su u vremenu u kojima su nastala bila miljenici i publike i žirija na festivalima diljem svijeta.    

Filmovi iz programa 'Domaćih autora' obilježit će i drugi festivalski dan te će biti prikazane 'Zidine' redatelja Ive Čolaka i Marka Mikulića te dokumentarac o umjetniku Stjepanu Skoki, 'Kipar iz Graba', redatelja Tomislava Topića.

U nizu kratkih filmova, iz ovog programa, bit će prikazani i dokumentarci 'Brzi' Karmen Obrdalj, 'Putevi kave' Mirka Pivčevića, 'Noć od srebra i zlata' Zdravka Terkeša, te 'Sutra je novi dan' redatelja Tvrtka Bubala. Festival će drugoga dana prikazati i dva animirana filma, 'Svrha' Tvrtka Karačića i 'Nada' Pere Petrušića.

Uz snažan program u konkurenciji, program 'U fokusu', donosi najbolja ostvarenja kinematografije zemalja Mediterana iz protekle godine. Po izboru festivalskog selektora bit će prikazano devet dokumentaraca koji su već obilježili filmsku godinu ili njihovo vrijeme tek dolazi.    

U dvorani kina Borak, u petak 13. listopada, posjetitelji 24. MFF-a gledat će i dokumentarni film 'Tihi skitnica', redatelja Zdenka Jurilja. Priča je to o Virgiliju Nevjestiću, jednom od najvećih hrvatskih slikara grafičara, koji je veći dio svog života radio u Parizu. Čovjek kojeg su, kako tvrdi likovna kritika u Francuskoj, smatrali jednim od svojih najvećih grafičara 20. stoljeća,  a on je sebe nazivao skitnicom.

Posljedni festivalski dan, u jutarnjoj projekciji programa MFF Fora, biti će prikazan dugometražni igrani film za djecu Nevena Hitreca ‘Dnevnik Pauline P'. Film se temelji na iznimno popularnoj dječjoj knjizi književnice Sanje Poljak u kojoj Paulina kroz komične situacije govori o svojim problemima u prijateljstvu, ljubavi i obitelji. 

O najboljima na MFF-u odlučuje međunarodni žiri u dvije kategorije – za odabir najboljeg dugometražnog filma i najboljeg kratkog filma. Pored šesteročlanog žirija, koji će u petak 13. listopada, izabrati pobjednike 24. Mediteran Film Festivala i dodijeliti MFF Grand prix i MFF Best Short, tradicionalno treću nagradu svojim glasovima dodjeljuje publika. Ovu godinu festival će dodijeliti i nagradu 'Best Camera' s potpisom Asocijacije snimateljica i snimatelja u BiH.

Ovogodišnji Mediteran Film Festival, u subotu 14. listopada, zatvorit će film Ivane Guberina - 'Naš Mali' o šibenskom košarkaškom velikanu Draženu Petroviću. Dokumentarac je to koji donosi jednu novu stranu života, karijere i vremena u kojem je ovaj košarkaški genije živio.  

Uz odličan program, ono što ovaj festival izdvaja i čini drugačijim jeste ugodna atmosfera i zabava. Pozivamo vas da sudjelujete u filmskim kvizovima, osvojite bogate nagrade glasovanjem za najbolji film ili jednostavno uživate u filmskim naslovima i filmskim zabavama u Širokom Brijegu.

Dobrodošli na 24. Mediteran Film Festival!  


Copyright © 2000-2023 MFF. All rights reserved.