09/10/2023 Mediteran Film Festival
Glumci su danas potrebniji nego ikad kako bi ukazali na anomalije društva
Mostarska glumica Ornela Vištica članica je žirija za kratki dokumentarni film na 24. Mediteran Film Festivalu. S njom su u žiriju još i mlada splitska redateljica Karmen Obrdalj te slovenski filmski redatelj Igor Zupe.*

Je li izbor glume bio jasan ili je bilo određenih sumnji? Kako je tekao taj put?
Nisam nikada sumnjala u sebe. Svaki slobodan trenutak sam provodila govoreći i vježbajući poeziju. Mnogima se to činilo kao gubljenje vremena, ali ja sam se tako izražavala u odrastanju. I s 12 godina glumica Tatjana Feher mi je na natjecanju dodijelila nagradu za pjesmu 'Ti koja imaše nevinije ruke' od Vesne Parun. Tatjana je bila posljednja studentica Branka Gavelle, rođena Zagrepčanka koju je život odveo u Mostar, da bi puno godina nakon toga jednu djevojčicu s monologom od Krleže pripremila za Zagreb. Sjećam se da je plakala kad sam joj rekla kako sam primljena na glumu. Svoj doprinos na mom putu imao je i Ivo Škarić, hrvatski akademik i jezikoslovac. Oni su bili vjetar u leđa, ljudi koji nisu više s nama ali su itekako usmjerili moj put i ne mogu ih zaboraviti jednako kao Dragana Despota koji je bio tu za svaki savjet i podršku. Uvijek sam mu zahvalna.

Uloga koju bi, za sada, izdvojili kao jednu od onih 'prekretnica' u vašoj karijeri?
Uloga Marijane Margetić iz Krležina 'Vučjaka' koju sam igrala na prijemnom ispitu bila je prekretnica. To je i dalje je uloga koju bi željela odigrati do kraja.

Kakav je položaj glumica/glumaca u Hrvatskoj danas? Što su po vama neki od najvećih problema? 
Puno je glumaca ima jedna super pjesma od Tomislava Durbešića, profesora na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, koja kaže kako su glumci uvijek bili prezreni od vlasti. Kako su vikali 'moja plaća', ne znajući kako sami sebe plaćaju igrom, živcima i strašću, te da prijezir cijelog svijeta ukidaju scenskom vlašću. Za zdravije i bolje društvo glumci su danas potrebniji nego ikada, kako bi ukazali na anomalije društva. Bez kulture teško ijedno društvo može egzistirati.

Najveći izazov do sad? 
Pa možda što sam mlada uletjela u veliku televizijsku mašineriju.

Autor ili kazališna kuća čiju bi ponudu prihvatila na prvu, bez razmišljanja? 
Već nekoliko godina sam član Satiričkog kazališta Kerempuh, vjerujem kako se lijepo pazimo, za svaku ozbiljniju ponudu bih prvo razgovarala s Kerempuhom.

Najdraža glumica i najveća inspiracija? 
Moja inspiracija su ljudi. Različiti, a često sam i sama kamera za ljude. Od glumica volim Juliette Binoche, Meryl Streep, Jodie Foster.

Film, kazalište ili oboje?
Kazalište je moja velika i prva ljubav, a film mi može odvući sate i sate kao i dobra knjiga zaboravim na vrijeme. Recimo mogu sto puta pogledati 'Tko pjeva zlo ne misli' ili 'Mandolinu kapetana Korelija' ili 'Balkanski Špijun'. Volim 'Mističnu rijeku' i svakog 'Kuma'. 

Trenutno završavaš studij Međunarodni odnosi i diplomacija na Međunarodnom sveučilištu Libertas u Zagrebu. Što te privuklo ovom pozivu?
Obrazovanje, znanje, i ako budem imala mogućnosti voljela bih učiniti nešto dobro za društvo u pogledu kulturne diplomacije.

Projekt na kojem trenutno radiš? 
Trenutno igram predstave u matičnom kazalištu, nedavno sam završila snimanje serije 'Ja chef' u Sloveniji s epizodnom ulogom. Obavljam neke sitnije angažmane koji me vesele, puno putujem, pišem i imam još jedan ispit do kraja.

*Tekst objavljen u Večernjem listu






Copyright © 2000-2024 Mediterranean Film Festival. All rights reserved.