14/10/2023 Mediteran Film Festival
Ivana Guberina: 'Nitko nije ostao ravnodušan na film o Draženu'
Dokumentarni film 'Naš Mali' o šibenskom košarkaškom velikanu Draženu Petroviću bit će prikazan posljednji dan 24. Mediteran Film Festivala u Širokom Brijegu. Redateljica Ivana Guberina donijela je jednu novu stranu života, karijere i vremena u kojem je ovaj košarkaški genije živio. Posebno je naglašena i njegova veza sa Šibenikom i Šibenčanima kojima je bio i ostao uzor.*

Otkud ideja za ovim filmom?
Ideja za ovim filmom donesena je nakon uspješnog filma 'Šibenik za sva vrimena',  zajedno s Ivicom Poljičkom, državnim tajnikom u Ministarstvu kulture s kojim sam surađivala.  Već 20 godina radim u školi u koju je Dražen išao. Igralište u blizini i sportska dvorana nosi njegovo ime, a svaki dan prolazim i pored njegovog spomenika. Nama u Šibeniku je Dražen bio i ostao pojam, film o njemu je bio nekakav logičan slijed nakon filma o ovom gradu.

Film je drugačiji od dosadašnjih priča o Draženu Petroviću, po čemu?
To je najbolje pitanje za publiku. Slušala sam svoje srce, radila na neki svoj način. Imam svoje viđenje, svoje ideje…Kad uspijete napraviti film koji doslovno pršti emocijama, istinom, jednim vremenom koje je iščezlo, kad publika to osjeti, sami presudite kako je to.

Kakve su reakcije Draženove obitelji, jeste li imali njihovo ‘odobrenje’?
Prije samog početka kontaktirala sam gospođu Biserku Petrović. Predstavila joj scenarij filma i dobila njezino odobrenje jer bez toga ne bih krenula. Razgovarale smo gotovo o svemu te smo često bile u kontaktu. Reakcije obitelji, naravno da sam jedva dočekala. Nakon premijere u Šibeniku nitko nije ostao ravnodušan. Mislim da je film oduševio sve. 

Trideset godina je prošlo od tragične smrti Dražena Petrovića – je li ovakav film trebao biti ranije, ili je sad ‘pravo’ vrijeme za to?
Mislim da se o Draženu treba pričati. Draženov život je poruka svima nama da uspjeh ne dolazi preko noći. 

Koliko je trajao cijeli proces i što su bile najveće poteškoće na koje ste naišli?
Tri godine aktivnog rada, neprospavanih noći, briljantnih ideja, zavirivanja u poznato i nepoznato, ostvarenja nemogućeg i naizgled nedostižnog, film je ugledao svjetlo dana. Dajem si za pravo reći naš projekt. Projekt svih onih koji su zaslužni za realizaciju ovog dokumentarnog filma. Kažu da sve, što zahtijeva trud, vrijeme, odricanje i puno rada na kraju se isplati. Odustajanje nikad nije bila opcija. Trebalo je hrabrosti i vjere. 

Koliko ste vi tijekom ovog procesa saznali novoga o Draženu, nešto što prije ovog filma niste znali?
Dražena sam znala kao mala djevojčica. Šibenčani su poznati po tome koliko vole i koliko znaju o Draženu. Naravno, uvijek se otkrije i sazna nešto novo.

Ovo je vaš šesti film – po zanimanju ste učiteljica, otkud Ivane u filmskim vodama? 
Dokumentarne filmove sam počela stvarati onog trenutka kad sam odlučila svojim učenicima ostaviti trajni zapis njihova odrastanja i uspomenu na početak školovanja. Sve je počelo od stvaranja uspomena, jednog trajnog zapisa koji me doveo danas tu gdje jesam. Pronašla sam sebe, možda dar koji imam a koji mogu prenijeti na druge na jedan potpuno drugačiji način. To je nešto što moj život čini boljim, kvalitetnijim.

Nakon premijere u Šibeniku, gdje ste još prikazali film o Draženu i kakve su reakcije?
Film je premijerno prikazan u Šibeniku na tvrđavi Barone, potom na Vukovar film festivalu i u Zagrebu povodom uručenja nagrade Dražen Petrović koju je organizirao Hrvatski olimpijski odbor. Reakcije publike u pravom smisli riječi ne ostavljaju nikoga ravnodušnim. Publika je oduševljena, dugotrajni pljesak koji se ponavlja u nekoliko navrata, te emocije koje se osjećaju i da danas bude u meni predivne uspomene, sjećanja koja nikad neću zaboraviti.

Novi projekt na kojem radite?
Tiče se kulturne baštine grada Šibenika. Spojit ću povijest i budućnost jednog grada, njegovu kulturu i umjetnost, promjene koje utječu na živote svih nas i čine nas ponosnim građanima Šibenika o kojem se mogu ispričati tisuće priča.

*Tekst je objavljen u Večernjem listu






Copyright © 2000-2024 Mediterranean Film Festival. All rights reserved.